Președintele Parlamentului ucrainean cere alegeri anticipate

295
Președintele Parlamentului ucrainean a îndemnat, vineri, la organizarea de alegeri legislative anticipate, după o bătaie în hemiciclu între deputați ai puterii și opoziției, în dezacord asupra unui proiect de lege privind statutul limbii ruse în această fostă republică sovietică.

"Putem trage numai o singură concluzie după evenimentele de ieri (joi): Verhovna Rada (Parlamentul) și parlamentarismul în Ucraina sunt total ruinate", le-a spus jurnaliștilor Volodimir Litvin, președintele instituției. "Le-am propus liderilor grupurilor parlamentare o auto-dizolvare a (Verhovnei) Rada și organizarea de alegeri anticipate", a adăugat el.

Însă, președintele Parlamentului a precizat că această propunere nu a fost discutată, în urma faptului că ședința prevăzută vineri nu s-a putut desfășura, din cauza blocajului opoziției.

Joi, deputați ai puterii și ai opoziției s-au bătut cu pumnii și cu picioarele în cursul unei ședințe, care a fost necesar să fie întreruptă.

Deputați ai puterii au pregătit un text care extinde drepturile de utilizare oficială a limbii ruse în țară, viguros contestat de către aleșii opoziției. Acest lucru ar însemna, în opinia deputaților opoziției, ca rusei să îi fie conferit statutul de cea de a doua limbă oficială de stat, alături de ucraineană. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2335 secunde