Prețul gazelor naturale a atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

220
Prețul gazelor naturale a atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu - 041209441397008292-1334227709.jpg
Prețurile futures la gazele naturale au atins miercuri cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani la bursa de la New York, pe fondul prognozelor favorabile privind evoluția temperaturilor și oferta de gaze naturale, informează AFP.

Cotația pentru un milion BTU de gaze naturale, măsură internațională echivalent cu 28 milioane metri cubi, a scăzut sub pragul de doi dolari după data de 28 ianuarie 2002, ajungând la închiderea New York Mercantile Exchange (Nymex) până la 1,984 dolari. În cursul ședinței, cotația a coborât până la 1,908 dolari pentru un milion BTU.

'Gazul natural s-a luptat să rămână deasupra pragului de doi dolari însă datele de bază sunt atât de negative pentru prețul actual încât era inevitabil să ajungem aici', a comentat David Bouckhout, director de strategie la TD Securities.

'Piața electronică a ajuns în sfârșit din urmă piața fizică, având în vedere că avem rezerve record de gaze naturale în SUA în acest moment', a declarat la rândul său James Williams, de la WTRG Securities.

Contrar benzinei, al cărei preț a explodat, gazul natural este din ce în ce mai abundent în SUA grație exploatării vastelor zăcăminte de gaze de șist. Aproximativ 51% din gospodăriile din SUA utilizează gaze naturale pentru încălzire. În mod normal consumul scade după sezonul de iarnă și crește din nou în perioada verii pe fondul cererii centralelor care furnizează electricitate pentru aparatele de aer condiționat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2679 secunde