Prințul Harry, acuzații grave în instanță: “Presa josnică are mâinile pătate de sânge”

262
Prințul Harry, acuzații grave în instanță: “Presa josnică are mâinile pătate de sânge” - print-taiat-1686061217.jpg

Articole de la același autor

Prinţul Harry a lansat un atac vehement la adresa presei „josnice” marţi, când a învinovăţit tabloidele pentru că i-au distrus adolescenţa şi relaţiile sale ulterioare, în timp ce a depus mărturie în instanţă împotriva editorului unui tabloid pe care îl acuză de săvârşirea unor activităţi ilegale, informează Reuters.


Prinţul Harry, al cincilea în ordinea de succesiune, a devenit primul membru cu rang înalt din familia regală a Regatului Unit care a depus mărturie în instanţă după o pauză de peste un secol într-un proces pe care el şi alte 100 de persoane l-au deschis împotriva Mirror Group Newspapers (MGN).


Reclamanţii au acuzat editorul tabloidelor Daily Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People de interceptări telefonice practicate pe scară largă şi de obţinerea ilegală de informaţii private între 1991 şi 2011.


Fiul cel tânăr al regelui Charles al III-lea a zâmbit în faţa reporterilor atunci când a sosit marţi dimineaţă la Curtea Supremă din centrul Londrei, unde a răspuns întrebărilor ce i-au fost adresate timp de mai multe ore de avocatul MGN, Andrew Green, în legătură cu cele peste 33 de articole despre care Harry afirmă că includ detalii ce ar fi fost obţinute ilegal.


„Fiecare dintre aceste articole a jucat un rol important, un rol distructiv în adolescenţa mea”, a declarat el.


Andrew Green a început prin a-i cere scuze lui Harry în numele MGN pentru unul dintre articole, despre care a recunoscut că a conţinut informaţii obţinute ilegal.


„Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată şi asta nu se va mai întâmpla”, a adăugat avocatul, precizând că dacă instanţa va stabili că MGN a comis infracţiuni şi în alte ocazii, „atunci veţi fi îndreptăţit la scuze mai extinse şi le veţi primi”.


În mărturia lui scrisă, Harry a denunţat felul în care a fost tratat de către presă. El a spus că a fost catalogat drept „un prinţ playboy”, „un prost”, „un ratat” şi „un tip care renunţă”.


Harry a mai spus că presa a încercat să îi distrugă relaţiile cu fostele lui iubite, învinovăţind tabloidele pentru despărţirea lui de Chelsy Davy şi pentru micşorarea cercului său de prieteni, fapte care i-ar fi provocat accese de depresie şi paranoia.


„Privind acum înapoi, acest comportament din partea lor a fost complet josnic”, a adăugat prinţul Harry, potrivit căruia tabloidele au incitat publicul la „ură şi hărţuire” faţă de viaţa lui privată şi cea a soţiei sale, Meghan.


„Cât de mult sânge va mai trebui să păteze degetele cu care ei scriu (articole, n.red.) înainte ca cineva să oprească această nebunie?”, a adăugat el.


Procesul de şapte săptămâni intentat împotriva MGN a început luna trecută, când Harry şi ceilalţi reclamanţi au afirmat că interceptările telefonice şi obţinerile ilegale de informaţii au fost realizate cu ştiinţa şi aprobarea editorilor seniori şi a directorilor grupului.


Aproximativ 20 de spectatori au stat la coadă pentru a ocupa locurile alocate publicului în sala de judecată.


Luni, avocatul prinţului britanic, David Sherborne, a declarat că mama lui Harry, regretata prinţesă Diana, a fost şi ea o victimă a interceptărilor telefonice. Prinţul Harry a făcut trimitere la acest fapt în declaraţia lui de martor, în care l-a învinovăţit pe un fost editor de la Daily Mail, Piers Morgan.


Piers Morgan, devenit între timp un celebru prezentator TV şi care lucrează pentru grupul News Corp deţinut de Rupert Murdoch, a negat întotdeauna că ar fi fost implicat sau că ar fi ştiut despre acele interceptări telefonice sau orice activităţi ilegale.


Grupul MGN, deţinut de Reach, a recunoscut anterior că ziarele sale au fost implicate în interceptări telefonice, încheind astfel acorduri cu 600 de reclamanţi, însă avocatul Andrew Green a precizat că nu există nicio dovadă că Harry ar fi fost victima unei astfel de practici.


Editorul a argumentat că unele dintre informaţiile personale vizate de acest proces au fost obţinute de la asistenţi regal de rang înalt, inclusiv de la unul dintre foştii consilieri principali ai tatălui prinţului Harry.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5 secunde