Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

2027
Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului - 1-1704703535.jpg

Articole de la același autor

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit la Amman de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care i-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a obţine un armistiţiu imediat în războiul din Gaza împotriva grupării islamiste Hamas, transmite agenţia AFP.

Antony Blinken a sosit în Iordania, în cadrul unui nou turneu în Orientul Mijlociu prin care încearcă să evite extinderea conflictului şi intrarea într-un „ciclu nesfârşit de violenţe”.

Un comunicat al casei regale de la Amman arată că suveranul haşemit a subliniat, cu ocazia întrevederii cu şeful diplomaţiei Statelor Unite, şi necesitatea de a pune capăt crizei umanitare tragice din Fâşia Gaza. Regele a reafirmat că în regiune nu va exista pace şi stabilitate fără „o soluţionare justă a problemei palestiniene, pe baza soluţiei cu două state - palestinian şi israelian”.

Abdullah al II-lea a reamintit şi că Iordania respinge total strămutarea forţată a palestinienilor şi încercările de separare a Fâşiei Gaza de Cisiordania, teritorii care trebuie să revină unui viitor stat palestinian. El a condamnat „actele de violenţă comise de colonişti (evrei) extremişti împotriva palestinienilor” şi nerespectarea locurilor sfinte ale musulmanilor şi creştinilor de la Ierusalim.

XXX

La rândul său, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, aflată în vizită la Ierusalim, a cerut Israelului să aibă mai multă reţinere în războiul purtat în Fâşia Gaza, spunând că este esenţială o gestionare mai puţin intensivă a operaţiunilor.

„Suferinţa multor persoane nevinovate nu poate continua aşa. Avem nevoie de o gestionare mai puţin intensivă a operaţiunilor”, a spus ministrul, în urma întâlnirilor cu omologul său israelian, Israel Katz, şi cu şeful statului, Isaac Herzog. „Este din ce în ce mai clar că armata israeliană trebuie să facă mai mult pentru a proteja civilii din Gaza. Trebuie să găsească modalităţi de a lupta împotriva Hamas fără ca mulţi palestinieni să sufere”, a adăugat ea.

Germania oferă Israelului un sprijin necondiţionat de la începutul războiului lansat împotriva Hamas în Fâşia Gaza, ca reacţie la atacul mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian din 7 octombrie 2023. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3292 secunde