Începând de duminică

Republica Moldova rămâne fără președinte

523
Republica Moldova rămâne fără președinte - 30857e5c75243463e81b85b1f577993e.jpg
Parlamentul Republicii Moldova nu a reușit nici ieri să-l aleagă pe șeful statului, după ce deputații opoziției s-au retras de la vot, așa cum au procedat și la prima încercare de alegere a președintelui, cea din 20 mai.
Astfel, cei 60 de parlamentari comuniști care au rămas să voteze nu au putut obține majoritatea de trei cincimi necesară pentru desemnarea șefului statului. Pentru aceasta, le mai trebuia un vot, pe care l-au așteptat în zadar din partea opoziției.
Valeriu Sava, președintele comi-siei speciale pentru alegerea preșe-dintelui Republicii Moldova a anunțat că "numărul total de buletine de vot eliberate" a fost de 60. Zinaida Greceanîi a obținut 60 de voturi, iar Andrei Neguța, zero voturi.
"Niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi. În aceste condiții, există circumstanțe care jus-tifică dizolvarea Parlamentului Repu-blicii Moldova", a declarat preșe-dintele Parlamentului, Vladimir Voronin.
După eșecul de a-l alege pe șeful statului, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parla-mentare anticipate, care cel mai probabil vor avea loc în luna august. În mod normal, următorul pas este, potrivit Constituției, dizolvarea Parlamentului de către președintele în exercițiu Vladimir Voronin și convocarea alegerilor anticipate. Voronin, al cărui mandat în fruntea țării expiră duminică, 7 iunie, și nu poate fi reînnoit, a spus că nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate până ce actualul Parlament, al cărui șef este, nu va vota premierul și noul guvern pe care îl vor propune comuniștii.
Ieri, după ce toți deputații comuniști au votat, timp în care membrii opoziției s-au retras în birourile lor, urna de vot a așteptat 20 de minute înainte de a fi ridicată pentru a fi numărate voturile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9651 secunde