Rusia admite că submarinul la bordul căruia s-a produs un incendiu avea un reactor nuclear

138
Rusia admite că submarinul la bordul căruia s-a produs un incendiu avea un reactor nuclear - incendiusubmarin06588100-1562240351.jpg

Articole recomandate

Sistemul de propulsie nucleară al submarinului rus la bordul căruia s-a produs luni, în Marea Barents, un incendiu în care au murit 14 membri ai echipajului, nu a fost afectat în urma incidentului, a declarat joi ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.


"Unitatea de propulsie nucleară a submersibilului este complet izolată", a spus Șoigu, citat de agenția RIA Novosti.


Este pentru prima dată când autoritățile ruse confirmă că submarinul în cauză avea un sistem de propulsie nucleară, deși presa rusă a scris imediat după tragedie că submarinul este unul nuclear. Shoigu a făcut aceste declarații în cadrul unei reuniuni de lucru cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care l-a primit înainte de a pleca în Italia, pentru a afla primele rezultate ale investigației.


Titularul Apărării a subliniat că, datorită acțiunilor echipajului pentru protejarea unității nucleare a submarinului, aceasta este "complet funcțională".


"Cauza principală a incidentului a fost stabilită: a izbucnit un incendiu în compartimentul bateriilor, care s-a extins mai apoi", a spus ministrul rus.


El a declarat de asemenea că primele estimări ale avariilor lasă să se întrevadă posibilitatea reparării submarinului într-un timp "destul de scurt".


Potrivit presei, este vorba de submersibilul AS-12, cunoscut și sub numele de "Loșarik", cu o capacitate de coborâre la adâncimi de până la 6.000 de metri.


Kremlinul a anunțat miercuri că detaliile anchetei tragediei, în care au murit 14 militari de rang înalt, între care doi Eroi ai Rusiei, nu vor fi făcute publice, fiind "secret de stat".


În același timp, ministrul rus al Apărării, care s-a deplasat miercuri la locul catastrofei, în Severomosrk, zona artică rusă, a confirmat că există mai mulți supraviețuitori, fără a preciza numărul acestora.


Cu câțiva ani în urmă, Pentagonul declarase că AS-12 reprezintă un dispozitiv de sabotaj care poate fi folosit pentru a distruge infrastructura subacvatică, notează Novaia Gazeta.


Kremlinul acuzat de mușamalizare a tragediei


O parte din presa rusă a criticat Kremlinul pentru lipsa de transparență din acest caz, lăsând de înțeles că s-a încercat o mușamalizare a tragediei. Unele publicații ruse au făcut comparații între submarinul din Marea Barents și tragedia Kursk sau dezastrul de la Cernobîl, relatează Reuters.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0701 secunde