RUSIA anunță că va mai livra gaze Ucrainei doar cu plata în avans

86
RUSIA anunță că va mai livra gaze Ucrainei doar cu plata în avans - gazerusia260314-1402907928.jpg

Articole recomandate

Rusia a introdus luni un sistem de plată în avans a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, după expirarea ultimatumului, ceea ce înseamnă că-i va mai furniza doar volume plătite în avans, a anunțat gigantul Gazprom, relatează AFP.


Rusia și-a pus în practică amenințarea și a introdus luni un sistem de plată în avans a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, după expirarea unui ultimatum, o măsură care va conduce la întreruperea furnizării către Kiev, relatează AFP.


După ce ultimatumul impus Kievului în vederea plății unei datorii în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), "Gazprom, în virtutea contractului în vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplată pentru livrări de gaze", a anunțat grupul rus într-un comunicat.


"Nicio plată aferentă lunii iunie nu a fost efectuată. Începând din această zi (luni), societatea ucraineană mai primește doar volumele pe care le va fi plătit", a adăugat grupul, fără să precizeze care sunt consecințele imediate.
Decizia Gazprom riscă să conducă la perturbări ale livrărilor de gaze naturale rusești către Europa, dintre care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, ca în precedentele conflicte gazifere, în 2006 și 2009.


Kievul a refuzat să accepte creșterea prețului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfârșitul lui februarie, o consecință a demiterii fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. Mia de metri cubi de gaze naturale a fost scumpită atunci de la 268 la 485 de dolari, un preț fără echivalent în Europa. Ca "ultimă ofertă", Moscova a propus prețul de 385 de dolari.


Rusia a amenințat că întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), după eșecul negocierilor de la Kiev, o măsură susceptibilă să perturbe aprovizionarea în Europa și să agraveze cel mai dur conflict de pe continent de la Războiul Rece, relatează AFP.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9351 secunde