Concurs Rusia și NATO au început, vineri, o nouă etapă de colaborare

340
Rusia și NATO au început, vineri, o nouă etapă de colaborare - 77c223a3bf35a3e71230e9ef2aa407a1.jpg

Articole recomandate

Rusia și țările din NATO au început vineri o nouă etapă de cooperare, la prima lor reuniune ministerială formală de la răcirea relațiilor în urma războiului din Georgia, relatează AFP.
Pentru a pune în practică ceea ce un diplomat aliat a numit "un nou punct de plecare", NATO și Rusia vor adopta trei documente.
Primul vizează reforma struc-turilor din Consiliul NATO-Rusia, atât Moscova, și cât și aliații occidentali considerând indispensabil acest lucru după fiascoul provocat de scurtul război din vara lui 2008.
Suspendarea relațiilor sau menținerea lor la un nivel foarte scăzut, decise de statele din NATO în replică la intrarea trupelor ruse în Georgia, au arătat limitele acestui Consiliu NATO-Rusia, organism de dialog între Alianță și Moscova creat după Războiul Rece.
Diplomații ruși nu au încetat să denunțe slăbiciunile acestui forum în timpul reluării treptate a relațiilor, la sfârșitul lui 2008, "printr-un dejun privat" pe teren neutru - un hotel de lângă aeroportul din Bruxelles - dintre secretarul general al NATO și ambasadorul rus la Alianță.
"Reforma Consiliului va face structurile sale mai adaptabile și va permite integrarea de noi sectoare de cooperare", a spus un diplomat din NATO. "Chiar dacă acest lucru nu rezolvă vechile noastre divergențe cu Moscova pe teme ca extinderea NATO, ea va permite consolidarea Consiliului NATO-Rusia și transformarea sa într-un instrument mai eficient", a explicat el.
Cei 29 de parteneri vor trebui să aprobe și un program de lucru pentru 2010. El va include sectoare ca terorismul, traficul de droguri și Afganistanul.
Apoi, în speranța unei dezamorsări a eventualelor tensiuni, NATO și Rusia vor face "o analiză comună a amenințărilor și problemelor" cu care se confruntă Moscova și occidentalii.
"Miniștrii vor mandata vineri experții pentru a le prezenta un raport pe acest subiect într-un an, în decembrie 2010", a spus un diplomat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2711 secunde