Şeful diplomaţiei UE a descris drept „barbare” atacurile ruseşti asupra oraşului Odessa

207
Şeful diplomaţiei UE a descris drept „barbare” atacurile ruseşti asupra oraşului Odessa - 1-1696148239.jpg

Articole de la același autor

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a vizitat, sâmbătă, oraşul-port ucrainean Odessa de la Marea Neagră, unde a văzut pentru prima dată pagubele provocate de atacurile ruseşti asupra oraşului, relatează agenţia DPA.

Cartierul vechi al Odessei şi Catedrala ortodoxă istorică „Schimbarea la Faţă”, aflată în apropierea portului, au fost grav avariate de un bombardament rus, în iulie. În timp ce a vizitat catedrala, Josep Borrell a calificat drept „barbar” atacul rus asupra oraşului.

Infrastructura portuară care este vitală pentru exporturile de cereale ale Ucrainei a fost lovită recent de atacuri ruseşti.

„Acesta este un exemplu bun al modului în care Rusia încearcă să distrugă Ucraina”, a spus Borrell, indicând spre ruinele din spatele lui. El a deplâns faptul că a trecut un an de la anexarea ilegală de către Moscova a patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei.

Şeful diplomaţiei europene a promis, de asemenea, că Europa nu va abandona Ucraina în războiul dificil pentru a recuceri aceste regiuni, menţionând că este nevoie în continuare de sprijin militar, economic, politic şi diplomatic.

Vizita efectuată de Borrell nu a fost anunţată din motive de securitate şi nu au fost date alte detalii despre agenda vizitei responsabilului european.

XXX

În replică, tot sâmbătă, la împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război.

„Vor fi reconstruite şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin. „Toate regiunile din Rusia acordă un ajutor frăţesc la efortul de reconstrucţie. În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a adăugat Putin.

Preşedintele rus a numit anexarea - nerecunoscută de majoritatea statelor lumii - „un eveniment istoric şi predestinat”. El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând: „Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5932 secunde