Veteranii rock-ului continuă să scrie istorie

Concurs Smokie a încântat pletoșii, dar și chelioșii

469

Articole recomandate

Într-o seară de luni, în apropierea sărbătorilor de iarnă, concertul celor la Smokie, susținut în premieră absolută la Constanța, a fost un cadou perfect pentru iubitorii muzicii de calitate.
E un miracol: Smokie emoționează bunici, mame, tați, fiice și fii cu aceeași forță.

Au apărut discret la Constanța, luni la prânz, cu un autocar plin ochi de aparatură, puțini obosiți după un spectacol incendiar pe care l-au susținut duminică seară, la București. 6.000 de fani i-au aplaudat în capitală și, într-un fel, faptul că renumita trupă a inclus și Constanța în turneul lor prin România am crezut că o să anime cumva și fanii de la malul marii.
Cu puțin înainte de începerea orei spectacolului, aproximativ 600 de rockeri din mai multe generații au venit în sala Casei de Cultură; generația părinților mei a intrat cu emoție, se citea pe chipurile lor nerăbdarea, iar pe ale celor mai tineri, curiozitatea. Jocuri de lumini aduse special de cei de la Smokie pregăteau prin flashuri recitalul.
Locurile, din păcate, nu s-au umplut în sală; era luni seara, când constănțenii mai mult la sigur la acea oră se îngrămădeau prin magazine să își facă proviziile pentru sărbători. Cu atât mai mult cu cât pentru unii prețul biletului la Smokie a fost cam mare, însă au făcut toți banii! Mai avem mult până să știm să ne educăm mintea și să ne oferim astfel de cadouri pe care poate le primești o dată în viață. Și, văzând reacția publicului din sala de la Constanța, mi-am dat seama că cei care nu și-au refuzat un astfel de răsfăț nu au regretat o clipă.

100% live
Concertul a început într-un ton de rock soft, de la primele acorduri răsfățând auzul. Am înțeles din start că anii au trecut, stilurile muzicale s-au schimbat, s-au transformat, însă cei de la Smokie au rămas consecvenți cu ei înșiși, au continuat să scrie piese în aceeași manieră care i-a consacrat.
Publicul, un pic timid la început, a explodat imediat după a doua melodie. Înconjurată de reprezentanți entuziaști ai generației părinților mei, recunosc că am fost șuntată. Știau versurile pe de rost, și nu mă refer la refrenurile pe care mi le-am amintit treptat, ci la strofe. Astfel încât, la un moment dat, publicul pletos și chelios a secondat cu succes trupa în toată evoluția ei.
Recitalul a sunat impecabil, într-o evoluție live 100%, "Mexican Girl", "Don‘t Play Your Rock‘n Roll To Me", "Wild Angels", "Rose a lee" și multe altele au curs una după alta, elegant, extraordinar de bine legate. Cei de la Smokie au entuziasmat pentru că au piese dansabile, pentru că sunt muzicieni buni, cu aranjamente vocale suave și armonii deosebite.
Cei cinci membri ai formației - Terry Uttley (voce), Martin Bullard (clape), Steve Pinnell (baterie), Mike Craft (voce) și Mick McConnell (chitară) - s-au jucat cu publicul, i-au antrenat, i-au lăsat la un moment dat să cânte singuri, ca apoi să facă și o de-monstrație de măiestrie la instrumente. Un spectacol complet.
Blițuri de la camere de fotografiat, telefoane au făcut concurență jocurilor de lumini de pe scenă. Recunosc că și eu am apelat la toată aparatura din dotare pentru a imortaliza un recital pe care nu cred că îl mai vedem curând în Constanța. Dar, dacă au venit o dată, cine știe? Impresarii au început să curgă spre Constanța, totul este să știm să ne oferim și astfel de plăceri. Nu numai să ne îngrămădim la cozi prin supermarketuri.
A fost un cadou special de Crăciun. Mulțumim, vă mai așteptăm pe la noi.

Primul show Smokie în România a avut loc în București, în urmă cu peste 20 de ani, chiar de ziua de naștere a lui Terry Uttley, pe 9 iunie, în 1983. Au revenit în anul 1999 și în 2006, de revelion, când au concertat la Sibiu.

Formația a trecut printr-o serie de transformări de-a lungul timpului, lansându-se sub numele de "The Yen", în 1965, apoi ca "The Sphynx" și, mai târziu, ca "The Essence" sau "The Elizabethans". Numele de Smokey a fost dat formației în 1974, iar un an mai târziu a fost lansat primul lor album, "Pass It Around", urmat de un al doilea album, "Changing All the Time". Dintre membrii primei formații a rămas unul singur, Terry Uttley (voce), ceilalți fiind Martin Bullard (clape), Steve Pinnell (baterie), Mike Craft (voce) și Mick McConnell (chitară).
Smokie a avut 13 piese în Top 20 în anii ‘70 și a vândut, până în prezent, peste 30 de milioane de discuri, albume și single-uri la nivel mondial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1458 secunde