Concurs Credincioșii musulmani, în pragul sărbătorii de Kurban Bayram

852

Articole de la același autor

Joi, 20 decembrie, musulmanii din întreaga lume sărbătoresc prima zi de Kurban Bayram. Sărbătoarea Sacrificiului, așa cum mai este cunoscută, se sărbătorește în luna Zilhigge, ultima lună din calendarul islamic.

Kurban Bayramul este marcat de credincioșii musulmani prin sacrificarea unui animal, ovină, bovină sau, acolo unde este cazul, cămilă. Carnea se împarte în trei părți: o parte se oprește pentru familie, o parte pentru cei care vin în vizită iar cea de-a treia parte trebuie împărțită celor săraci. Potrivit tradiției, animalul se sacrifică în una din primele trei zile de sărbătoare, de preferat însă în prima zi. După ce se termină slujba la geamie, imamul merge în fiecare gospodărie în care credincioșii au animale de sacrificat și săvârșește ritualul premergător sacrificiului.
De altfel, tot odată cu terminarea slujbei, credincioșii musulmani se pot și felicita între ei, urându-și un "Bayram fericit!". Tot în prima zi, copiii merg din casă în casă, urând gazdelor "Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!" la tătari și "Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!" la etnicii turci și sărutând mâna celor mai în vârstă.

Pelerini la Mecca
Specific acestei sărbători este și pelerinajul la locurile sfinte ale Islamului. Ritualul poartă denumirea de "hacilik" și presupune că orice credincios care are posibilități materiale și o stare de sănătate bună să meargă, cel puțin o dată în viață, în această călătorie. Călătoria la Mecca este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și reprezintă o obligație pentru fiecare credincios musulman.
Pentru a primi, însă, însușirea de pelerin (haci), cre-dinciosul trebuie să îndeplinească trei condiții: îmbrăcarea ihramului, a veșmântului alb fără nicio cusătură, înconjurarea Al - Kaaba (Casa lui Allah) de șapte ori și șederea, în ziua de ajun, până la apusul soarelui, la Arafat.
După îndeplinirea celor trei condiții, în prima zi de sărbătoare, pelerinii ajung la Mina, locul în care se aruncă cu pietre în trei locuri fixe, care semnifică diavolul.
Se spune că Profetul a adunat pietre de la Muzdelife, a văzut diavolul și a început să arunce cu pietre. După aruncarea pietrelor se iese din ihram, urmând apoi să se sacrifice un animal.
Anul acesta, 84 de credincioși musulmani din Constanța au pornit în pelerinaj la locurile sfinte ale Islamului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8399 secunde