Spitalul de Boli Infecțioase vrea să atragă fonduri europene pentru a diminua efectele crizei economice

426
Unitățile sanitare se pregătesc de vremuri grele. Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, conf. univ. dr. Sorin Rugină, spune că vrea să atragă fonduri europene pentru achiziționarea de aparatură, în contextul în care bugetul Sănătății va fi din ce în ce mai mic.

Colectivul de cercetare din cadrul unității medicale, alcătuit din șapte medici specialiști, va încerca să acceseze fonduri de cercetare europene și naționale. "Dacă nu aducem alte fonduri, criza ne va afecta și pe noi", a declarat Rugină.
Academia Română a acreditat anul trecut colectivul de cercetare din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
Departamentul face cercetări cu prioritate pe tema infecției HIV/SIDA, parazitologie clinică și medicina călătorului.
Constanța este al doilea mare centru regional din țară privind infecția HIV/SIDA, după București. În evidența Clinicii de Boli Infecțioase Constanța se află 824 pacienți, din care 780 sunt în tratament antiretroviral.
Tot în cadrul unității de cercetare sunt realizate studii privind bolile parazitare. Specialiștii spun că aceste cercetări sunt oportune, mai ales că Dobrogea este o zonă endemică în ceea ce privește infecția cu Toxoplasma gondii. Spitalul va realiza un studiu privind testarea tuturor gravidelor pentru Toxoplasma gondii în vederea prevenirii toxoplasmozei congenitale. Prin acest gen de studiu, specialiștii vor să tragă un semnal de alarmă în vederea reducerii prevalenței acestor afecțiuni care necesită terapii de lungă durată și costuri de spitalizare forte mari.
Pentru că banii alocați spitalelor vor fi din ce în ce mai puțini, colectivul de cercetare va realiza proiecte pentru accesarea de fonduri pentru a cumpăra aparatură medicală.
"Trebuie să ne îmbunătățim dotările. Aparatura din sectorul investigării bolnavilor a început să dea semne de oboseală", a declarat managerul spitalului. Rugină spune că se așteaptă ca, în acest an, în contextul crizei economice, să apară probleme și în sistemul sanitar, deși acest lucru nu este normal.
"Sănătatea este un domeniu unde criza nu trebuie să se reflecte, pentru că bolnavi vor fi, indiferent de producția tehnologică. În cazul acesta, noi trebuie să găsim soluții. Se anticipează că încasările în sănătate vor fi ceva mai mici", a spus Rugină.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7469 secunde