Economia de piață la răscruce

Statul intervine în SUA, Belgia, Olanda și Luxemburg pentru salvarea băncilor private

785
Duminică noapte, liderii republicani și democrați ai Americii au ajuns la un acord de criză. În fața pericolului ce amenință nu doar sistemul bancar, ci întreaga economie a SUA, au acceptat ca trezoreria să subvenționeze, cu 700 de miliarde de dolari, băncile amenințate de faliment. Fără îndoială, cele două camere ale Congresului vor vota în favoarea intervenției salvatoare a statului, după înțelegerea intervenită între cele două partide. Acordul a fost botezat "Actul stabilizării de urgență a economiei - 2008". El prevede, printre altele, amputarea compensațiilor extrem de generoase acordate acelor bancheri ce urmează a fi concediați pentru că au adus instituțiile financiare în situație de faliment.
Tot duminică, dar de cealaltă parte a oceanului, în Europa, guvernele Belgiei, Olandei și Luxemburgului au decis să investească 11,2 miliarde de euro pentru a salva de la colaps gigantul financiar Fortis. În schimbul ajutorului financiar acordat, fiecare guvern va obține câte 49% din acțiunile filialei naționale a băncii. Măsura este apreciată ca un act de naționalizare de către media internațională.
Deciziile luate în America și Europa pun în discuție însăși esența economiei de piață. Intervenția statului, folosirea banului public pentru salvarea de la faliment a băncilor private aflate în dificultate, alterează în fapt competiția. Orice companie intrată în imposibilitate de plată ar putea pretinde, pe bună dreptate, același tratament.
În ultimii 50 de ani, la nivel mondial, am asistat la adâncirea procesului de retragere a statului din economie, la creșterea dimensiunii și puterii sectorului privat, la dezvoltarea forțelor pieței libere, a inițiativei private și competiției. Acum, când totul pare a se frânge, când întreaga construcție economică începe să se clatine, statul apare în calitate de salvator. Tocmai el, pe care nu doar teoreticienii, ci și practicienii capitalismului, l-au caracterizat ca fiind cel mai prost administrator.
Faptul că forțele politice și guvernamentale ale unor țări capitaliste, precum SUA, Belgia, Olanda și Luxemburg, au depășit orice limită a intervenționismului de stat în economie practicat până de curând, demonstrează că situația este mai gravă decât oricând.
În cazuri extraordinare se impun măsuri extraordinare, iar sistemul bancar – financiar se află într-un asemenea moment. În goana după profit, bancherii au uitat măsurile de prudență, au sporit peste măsură volumul creditelor neperformante, iar când piața imobiliară s-a prăbușit, instituțiile lor au fost prinse cu garda jos. Acum, băncile private au nevoie de banul public ca de aer, iar acesta se află în mâna statului. Intervenția lui nu li se mai pare a fi împotriva naturii economiei de piață și a spiritului capitalismului.
Măsurile spectaculoase luate în America și Europa n-au reușit să oprească prăbușirea piețelor de capital. Ieri, bursele din întreaga lume au închis sesiunea pe minus, cele mai mari pierderi înregistrându-se pe bătrânul continent.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7252 secunde