Strasbourg susține transferul datelor financiare între SUA și UE

174
Un nou proiect al acordului asupra transmisiei datelor financiare între Uniunea Europeană și SUA a fost aprobat luni, la Strasbourg, de Comisia libertăților civile, justiției și afacerilor interne a Parlamentului European. Textul a fost adoptat cu 48 de voturi favorabile, opt împotrivă și două abțineri.
Noul acord, care a fost considerat acceptabil de principalele grupuri politice, de dreapta și de stânga, ar urma să fie adoptat definitiv în ședință plenară mâine, ceea ce i-ar permite să intre în vigoare de la 1 august, precizează Agerpres.
Eurodeputații au respins masiv, în 11 februarie, o versiune precedentă la redactarea căreia nu fuseseră asociate guvernele UE și care nu garanta suficient - potrivit lor - protecția drepturilor fundamentale. Ei au folosit atunci pentru prima oară dreptul de veto care le-a fost conferit prin Tratatul de la Lisabona asupra acordurilor internaționale încheiate de UE.
SUA au obținut accesul la datele rețelei Swift, o societate de mesagerie financiară europeană utilizată de circa 8.300 de organisme în 208 țări, după atentatele din 11 septembrie 2001. Acest acces este considerat esențial de Washington pentru a lupta împotriva rețelelor teroriste și a sistemelor lor de finanțare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6566 secunde