SUA acuză Iranul că încearcă o escaladare a tensiunilor

498
SUA acuză Iranul că încearcă o escaladare  a tensiunilor - irantensiuni-1326205715.jpg
Statele Unite au avertizat că noul centru subteran unde Iranul îmbogățește uraniu reprezintă "o nouă escaladare" a încălcării rezoluției ONU, relatează BBC News.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, a spus că îmbogățirea uraniului la Fordo, în apropiere de orașul Qom, alimentează îndoielile privind intențiile pașnice ale Teheranului.

"Cerem din nou Iranului să își suspende activitățile de îmbogățire, să coopereze de-plin cu AIEA și să respecte imediat toate re-zoluțiile Consiliului de Securitate (al ONU - n.r.) și consiliului de guvernatori al AIEA", a spus ea.

La Paris, Ministerul francez de Externe a avertizat că decizia Iranului obligă Franța "să înăsprească sancțiunile internaționale și să adopte, alături de partenerii europeni și de toate țările dornice, măsuri de o intensitate și severitate fără precedent".

La rândul său, secretarul britanic de externe William Hague a condamnat "actul provocator care subminează și mai mult afirmațiile Iranului că programul său este complet civil".

Aceste declarații intervin după ce AIEA a confirmat că Teheranul a început să îmbogățească uraniu la 20% la Fordo. O purtătoare de cuvânt a agenției ONU, Gill Tudor, a precizat că "tot materialul nuclear de la centru rămâne sub supravegherea agenției".

Potrivit analiștilor, îmbogățirea la 20% reprezintă un pas important către fabricarea de uraniu pentru arme, dar Teheranul insistă că urmărește numai scopuri pașnice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4032 secunde