SUA şi UE au semnat pactul de reducere a emisiilor de metan

111
SUA şi UE au semnat pactul de reducere a emisiilor de metan - fond-1635947607.jpg

Articole de la același autor

Președintele american Joe Biden s-a angajat în cadrul dezbaterilor de la COP26 să reducă emisiile globale de metan cu 30% până în 2030 și a anunțat noi reglementări puternice din partea Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA). De asemenea, liderul de la Casa Albă împreună cu preşedintele Comisiei Europene şi cu liderii a 100 de țări participante la summit-ul pentru climă au semnat pactul de reducere a emisiilor de metan, potrivit CNN.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) obligă companiile de exploatare a petrolului și gazelor să detecteze, să monitorizeze și să repare cu mai multă precizie scurgerile de metan de la puțuri, conducte și alte echipamente noi și existente. Agenţia de mediu americană estimează că aceste norme ar reduce cu 41 de milioane de tone emisiile de metan din 2023 până în 2035. Angajamentul privind metanul lansat de şefii SUA şi UE urmărește să reducă emisiile globale de metan cu aproape 30% până la sfârșitul acestui deceniu. Din septembrie și până în prezent, aproximativ 100 de națiuni s-au alăturat acestui angajament, unele, inclusiv Brazilia și Kuweit, cu doar o zi înainte ca angajamentul să fie lansat oficial la COP26. China, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, nu a aderat încă la acest acord. I-au urmat exemplul Rusia şi India, care fac parte şi ele dintre primii cinci emiţători de metan. „Acest acord nu este doar ceva ce trebuie să facem pentru a proteja mediul și viitorul nostru. Este o oportunitate enormă pentru toate națiunile noastre de a crea locuri de muncă și de a face din îndeplinirea obiectivelor climatice o parte esențială a redresării noastre economice globale”, a spus președintele Joe Biden. La rândul său, președinta Ursula Von der Leyen a spus că UE își va anunța propriile reglementări privind emisiile de metan în cursul lunii decembrie, inclusiv norme de limitare a ventilării și a arderii, precum și de urmărire și remediere a scurgerilor. „Nu putem aștepta până în 2050, trebuie să reducem rapid emisiile. Reducerea emisiilor de metan este unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le putem face pentru a reduce încălzirea globală pe termen scurt și pentru a o menține sub nivelul de 1,5 grade Celsius”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Emisiile de metan poate fi descompuse mai rapid decât emisiile de CO2

Metanul este principalul gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. El are un potenţial de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon de înmagazinare a căldurii, dar se descompune mai repede în atmosferă, ceea ce înseamnă că scăderea emisiilor de metan ar putea avea un impact rapid asupra reducerii încălzirii globale. Experții climatici susțin că reducerea scurgerilor de metan este printre cele mai simple modalități de a încetini încălzirea globală. Este componenta principală a gazelor naturale, care alimentează aproape 40% din sectorul electric al SUA. Poate pătrunde în atmosferă prin scurgeri de la puțurile de petrol și gaze naturale, conducte de gaze naturale și echipamentele de procesare. Printre alte surse se mai numără agricultura, vechile mine de cărbune, dar şi gropile de gunoi. Pactul pentru metan ar putea să devină cel mai important rezultat concret al COP26.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3532 secunde