Sute de militari americani, expuși unor agenți chimici în Irak

288
Sute de militari americani, expuși unor agenți chimici în Irak - soldatiusa-1415361950.jpg

Articole recomandate

Peste 600 de militari americani au declarat că au fost expuși începând din 2003 unor agenți chimici în Irak, au anunțat joi oficiali, un număr mult mai mare decât cel prezentat anterior de către Pentagon. Informația a fost mai întâi prezentată de către ziarul The New York Times (NYT), care a dezvăluit luna aceasta într-o serie de articole că trupele americane se ocupau de un arsenal de agenți chimici aflat în deteriorare și că au fost somați să păstreze tăcerea.

Pentagonul nu a recunoscut amploarea unor cazuri raportate de expunere la agenți chimici și nici nu a oferit atenția cuvenită monitorizării și tratării militarilor care ar fi fost răniți, scrie revista Time, citând oficiali din domeniul Apărării.

Înainte de invazia Irakului de către americani, în 2003, președintele George W. Bush a insistat asupra faptului că Bagdadul ascundea un program activ de armament de distrugere în masă, scrie mediafax.ro.


Forțele americane nu au găsit nicio dovadă a existenței unui program activ, ci resturi ale unui stoc de produse chimice vechi, în gestionarea cărora nu erau formate, potrivit revistei.

Time a descoperit inițial 17 cazuri de militari americani expuși unor agenți chimici, cărora li s-au adăugat încă opt cazuri.

Însă un studiu al unor dosare militare, solicitat de către secretarul Apărării Chuck Hagel, a dezvăluit că sute de militari au informat armata că ei credeau că au fost expuși unor asemenea agenți, confirmând informațiile Time.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1696 secunde