Concurs Tadici a mulțumit României pentru atitudinea față de Kosovo

317

Articole recomandate

Președintele Serbiei, Boris Tadici, a mulțumit, ieri, României pentru atitudinea sa de respingere a independenței Kosovo și a spus că țara noastră rămâne un prieten într-un moment în care Belgradul se confruntă cu o mare provocare, adăugând că Serbia va lupta pentru integritatea sa teritorială.
Președintele Serbiei a ținut să mulțumească României pentru atitudinea sa în privința independenței Kosovo, afirmând că țara noastră este un prieten tradițional al Serbiei.
"România este un prieten de tradiție al Serbiei. Când Serbia se confruntă cu cea mai mare provocare a sa, (problema Kosovo), îi sunt recunoscător României pentru atitudinea sa principială, pentru faptul că nu recunoaște statul creat ilegal, Kosovo, cu atât mai mult cu cât România, în calitatea sa de stat membru al UE își menține această poziție principială", a declarat Boris Tadici, adăugând că la nivelul UE nu există o atitudine comună când este vorba de recunoașterea Kosovo.
Tadici a subliniat că Serbia nu va recunoaște niciodată independența Kosovo și că va lupta pentru integritatea teritoriului, dar nu va renunța la viitorul ei în cadrul Uniunii Europene.
Președintele sârb a mai arătat că țara sa este un factor important când vine vorba de stabilitatea în Balcani, în Europa de sud est.
Președintele Serbiei Boris Tadici efectuează o scurtă vizită oficială în România, prima de acest gen după ce Kosovo și-a declarat independența. 
România este una dintre puținele țări UE și NATO care a declarat răspicat că nu va recunoaște indepedența autoproclamată a Kosovo.

15 țări au spus "da" independenței Kosovo
Cincisprezece state, dintre care opt europene, au recunoscut independența Kosovo, șase se opun, iar celelalte "așteaptă", majoritatea însă înclinând spre recunoaștere, relatează AFP, care prezintă o listă a acestor state.
În cadrul Uniunii Europene, independența Kosovo a fost recunoscută de Germania, Austria, Franța, Marea Britanie, Letonia, Italia, Danemarca și Estonia. La rândul lor, Statele Unite, Albania, Afganistan, Turcia, Senegal, Australia și Taiwan consideră Kosovo un stat independent și suveran.
Țările UE Olanda, Belgia, Luxembourg, Irlanda, Finlanda, Ungaria, Slovenia, Bulgaria și Lituania, și Croația, candidată la Uniunea Europeană, au anunțat că sunt dispuse să recunoască independența Kosovo, dar nu au făcut-o încă.
Printre țările care și-au exprimat rezerve se numără China și Muntenegru și statele europene Grecia, Slovacia, Portugalia, Cehia și Malta.
Printre statele care se opun independenței Kosovo se numără Spania, Cipru și România (membrii UE) și Serbia, Rusia și Georgia.

Moscova a salutat și ea poziția României în cazul Kosovo
Moscova salută poziția adoptată de România în cazul Kosovo, prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la București care a transmis o notă în acest sens Parlamentului României.
"Ambasada Federației Ruse în România prezintă salutul său Parlamentului României", se arată în documentul trans-mis conducerii Legislativului, care este însoțit de traducerea declarației comune pe tema Kosovo a președintelui Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Boris Grâzlov, și a președintelui Consiliului Federației Adunării Federale a Federației Ruse, Serghei Mironov.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9307 secunde