Transformată în scrumieră

Tâmplăria de mii de euro a Spitalului Județean, arsă de fumători

521
Nepăsarea pacienților care fumează pe holurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU) a depășit noi limite. Mai exact, tâmplăria PVC a ferestrelor unității spitalicești a devenit scrumieră pentru fumătorii care privesc afișele "Fumatul interzis" și "Aici nu se fumează" ca pe simple decorațiuni. Cât privește măsurile ce pot fi luate împotriva celor surprinși pe picior greșit, conducerea unității ridică din umeri: legislația privind combaterea fumatului nu le oferă pârghiile necesare.

Fumatul în unitățile sanitare este interzis, în acest sens existând Legea 349/2002. Aspectul este cunoscut și de pacienții spitalului, dovadă fiind numeroasele anunțuri cu "Fumatul interzis", răspândite în SCJU Constanța.
Cu toate acestea, nimeni nu respectă prevederile legale, ba, mai mult, conducerea unității spitalicești arată că, din cauza acestui viciu, este distrusă tâmplăria PVC a spitalului. "Fumătorii își sting țigările pe tâmplăria termopan, care se distruge în acest mod", ne-a declarat dr. Bogdan Câmpineanu, directorul medical al SCJU Constanța.

Doar pompierii pot sancționa fumătorii în spital
Situația îngrijorează, căci tâmplăria a fost montată în urmă cu aproximativ trei ani, în cadrul proiectului de dotare al unității cu ferestre din PVC și cartele magnetice, pentru care s-au cheltuit 20.000 de euro, din sponsorizări. De altfel, urme de arsuri de țigară pot fi observate atât în colțurile adjudecate de fumători la fiecare palier al spitalului, cât și - culmea ironiei! - pe marginea ferestrelor dinspre birourile conducerii. De asemenea, același viciu duce și la distrugerea noilor coșuri de gunoi achiziționate de reprezentanții unității medicale. Pe de altă parte, conducerea spitalului susține că nu se poate lua prea multe măsuri. Și asta pentru că potrivit legislației în vigoare, după cum ne-a precizat directorul medical, doar pompierii îi pot sancționa pecuniar pe fumătorii din spital, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.
Singura metodă aflată la dispoziția medicilor este externarea disciplinară a pacienților surprinși fumând. Nici numărul lor însă nu este prea ridicat, pentru că foarte puțini sunt prinși "în flagrant". "Femeile de serviciu îi văd, dar, în momentul în care le fac observații, sunt jignite și li se răspunde în derâdere că nu au nicio autoritate", a mai afirmat dr. Bogdan Câmpineanu.
Din acest motiv, în 2008, doar 100 de pacienți au fost trimiși acasă după ce au fost prinși fumând.
Florentina DUMITROV

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6234 secunde