1.300 de eleve din Anglia au avut reacții adverse la vaccinul împotriva cancerului de col uterin

207

Articole de la același autor

Mai mult de 1.300 de eleve britanice cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani au avut reacții adverse la vaccinul împotriva cancerului de col, printre care și manifestări mai severe precum convulsii, paralizii sau probleme de vedere, informează presa britanică de specialitate, relatează NewsIn.
Experții guvernamentali susțin însă că efectele adverse erau de așteptat, iar numărul fetelor nu este mare, dat fiind faptul că vaccinul a fost administrat din septembrie anul trecut la mai mult de 700.000 de eleve. Ei au mai adăugat că multe dintre efectele adverse sunt mai degrabă reacții la injecția în sine decât la substanța injectată și că nu există nicio dovadă a faptului că vaccinul împotriva cancerului de col uterin ar cauza o afecțiune gravă precum paralizia.
Dintre cele peste 1.300 de eleve care au prezentat efecte secundare, patru au avut convulsii, una atacuri de epilepsie, câteva cazuri de paralizie - a feței, hemipareză, hipoestezie sau sindrom Guillain-Barré, câteva zeci de cazuri de probleme de vedere, iar restul efecte minore precum grețuri, slăbiciune musculară, febră, amețeală sau amorțeală.
Vaccinul Cervarix este administrat elevelor din Marea Britanie în cadrul unui program guver-namental pentru prevenirea cancerului de col uterin.
La nivelul județului Constanța, 120 de constănțence au fost diagnosticate, în anul 2008, cu cancer de col uterin.
Cu toate că anul trecut Ministerul Sănătății a demarat campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin la fetițele de clasa a IV-a, din 3.712 fete înscrise în clasa a IV-a doar 60 au fost imunizate în prima etapă și au primit a doua doză de vaccin la începutul anului. Niciuna nu a acuzat reacții adverse.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6248 secunde