Tensiuni între Phenian și Seul. Coreea de Nord amenință că va trimite armata la graniță

97
Tensiuni între Phenian și Seul. Coreea de Nord amenință că va trimite armata la graniță - armata-1592391685.jpg

Articole recomandate

Phenianul a amenințat miercuri cu o consolidare a prezenței militare în apropierea Zonei Demilitarizate (DMZ), la o zi după ce a demolat Biroul de legătură cu Sudul, într-o escaladare a tensiunilor condamnată puternic de Seul, relatează AFP.


Coreea de Nord a anunțat totodată că a respins o ofertă a președintelui sud-coreean Moon Jae-in de a trimite emisari la negocieri.


Kim Yo Jong, puternica soră a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a denunțat "o propunere sinistră și lipsită de tact", potrivit agenției oficiale nord-coreene de presă KCNA.


Seulul, care a promovat neîncetat o relaxare în ultimele luni, i-a răspuns dur, denunțând declarații "nebunești" și "foarte nepoliticoase".


"Avertizăm că nu vom mai tolera acțiuni și declarații nerezonabile ale Nordului", a subliniat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, președinția sud-coreeană, Yoon Do-han, care a catalogat drept "fără precedent și nebunesc" faptul că Phenianul a dezvăluit că Moon a propus să trimită un emisar.


La rândul său, Ministerul sud-coreean al Apărării apreciază că amenințările Nordului încalcă mai multe acorduri intercoreene în cazul în care sunt puse în aplicare.


"Nordul va plăti prețul dacă acest tip de acțiune este pusă în aplicare", a avertizat într-un comunicat ministerul.


Demolarea Biroului de legătură intercoreean din zona industrială Kaesong, la nord de DMZ, a avut loc în contextul în care Phenianul a denunțat neîncetat în ultima peroadă trimiterea unor manifeste pe teritoriul său de către transfugi nord-coreeni din Sud.


Acest birou, deschis în septembrie 2018, era atunci un simbol al extraordinarei destinderi din acel an în peninsulă. El era rezultatul unui acord între Kim și Moon care au participat la trei summituri în doar câteva luni de zile.


În perioada de vârf a activității sale, acest birou reunea două delegații - din Nord și Sud - alcătuite fiecare din aproximativ 20 de funcționari.


A fost primul instrument fizic permanent de comunicare, menit să dezvolte relațiile intercoreene, să îmbunătățească relațiile între Statele Unite și Coreea de Nord și să calmeze tensiunile militare.


Însă biroul și-a încetat activitatea în ianuarie, din cauza apndemiei covid-19.


Relațiile Nord-Sud au continuat să se degradeze în urma fiascoului celui de-al doilea summit al președintelui american Donald Trump cu Kim, în februarie 2019, la hanoi, în Vietnam.


Unii experți suspectează Nordul că încearcă să creeze peisă cu piesă o criză, cu scopul de a smulge concesii, pe fondul impasului în negocierile internaționale privind programele sale nucleare.


Într-un comunicat difuzat de KCNA, armata nord-coreeană a anunțat că desfășoară unități în stațiunea turistică Mont Kumgang și în complexul Kaesong.


În aceste două zone se află unele dintre cele mai importante proiecte de cooperare intercoreeană.


Mont Kumgang a fost o destinație turistică pentru sud-coreeni până când un militar nord-coreean a împușcat, în 2008, o femeie care s-a îndepărtat de zone autorizate.


În zona industrială Kaesong, unde se afla biroul de legătură, întreprinderi sud-coreene au angajat până în 2016 muncitori din Nord, ale căror salarii le-a plătir Phenianului, în cadru unui acord foarte profitabil pentru regimul stalinist.


Un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene a anunțat că posturile de gardă care au fost retrase din Zona Demilitarizată (DMZ) în cadrul unui acord intercoreean încheiat în 2018 au fost restabilite în vederea "consolidării supravegherii liniei frontului".


Unități de artilerie - mai ales în zone maritime - urmează să reia "toate tipurile de exerciții militare regulate", iar Nordul intenționează să trimită către Sud propriile manifeste de propagandă.


Războiul Coreei (1950-1953) s-a terminat cu un armistițiu și nu cu un acord de pace, ceea ce înseamnă că cei doi vecine se află în continuare în stare de război.


Capitale occidentale au îndemnat la calm după demolarea, marți, a biroului de legătură intercoreean.


Statele Unite au îndemnat marți Coreea de Nord "să se abțină de la orice nou act contraproductiv". Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunțat că Washingtonul susține "deplin eforturile" Seulului "în favoarea relațiilor intercoreene".


Sursa: stirileprotv.ro




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8007 secunde