"Tornada" Trump i-a pus la treabă pe suveraniștii europeni. S-au strâns la Madrid și fac planuri

226

Articole de la același autor

"Noi suntem viitorul!", au susţinut sâmbătă liderii "Patrioţilor pentru Europa", grupul din Parlamentul European creat de premierul conservator ungar Viktor Orban, reuniţi la o conferinţă la Madrid. Suveraniștii europeni au cerut o schimbare radicală a politicii UE şi diminuarea puterii şi influenţei instituţiilor de la Bruxelles, scriu agenţiile AFP, Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
"Epoca elitelor bruxelleze s-a terminat", afirmă într-un comunicat comun participanţii la această întâlnire, cerând "un viraj de 180 de grade" al Uniunii Europene pentru a opri "fanatismul climatic", imigraţia ilegală, ideologia woke şi reglementarea excesivă promovate de Comisia Europeană.


"Să facem Europa măreaţă din nou!" (Make Europe Great Again! - MEGA) a fost sloganul acestei reuniuni, imitând sloganul de campanie al preşedintelui american Donald Trump, MAGA (Make America Great Again! - Să facem America măreaţă din nou!).


Principalii protagonişti ai întâlnirii au fost premierul ungar Viktor Orban, lider european apropiat de Donald Trump, şi lidera de facto a extremei drepte franceze, Marine Le Pen.


„Uniunea Europeană pare în stare de şoc”


În discursul său, Orban a acuzat "birocraţii de la Bruxelles", administraţia fostului preşedinte american Joe Biden şi organizaţiile finanţate de George Soros că "au ruinat Europa" prin sprijinirea imigraţiei ilegale şi susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, inclusiv prin sancţiunile aplicate acesteia din urmă ce au condus la pierderea unor surse de energie ieftină.


"Noi ne oferim banii noştri Ucrainei, într-un război fără speranţă, şi Europa este invadată de migranţi ilegali", a spus Orban, care şi-a apărat politica împotriva imigraţiei ilegale şi a diversităţii de gen, politică ce a adus Ungariei sancţiuni din partea Bruxelles-ului.


La rândul ei, Marine Le Pen a susţinut că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "aproape a dispărut de pe ecrane şi 20 ianuarie (data învestirii lui Trump n.red) a avut un efect exploziv" prin îngrijorarea provocată în instituţiile UE. "Uniunea Europeană pare în stare de şoc. Noul mandat al Ursulei von der Leyen are dificultăţi în a demara, iar europarlamentarii noştri descoperă că sesiunile de vot seamănă mai degrabă cu activitatea unui ONG decât cu o muncă legislativă", a mai remarcat lidera extremei drepte franceze.


Printre alţi politicieni naţionalişti europeni care au rostit discursuri la conferinţa de la Madrid se numără vice-premierul italian Matteo Salvini, fostul premier ceh Andrej Babis şi olandezul Geert Wilders, care conduce Partidul Libertăţii, formaţiune de extremă dreapta ce a câştigat ultimele alegeri legislative şi face parte din guvernul olandez.


Toți își pun speranța în Trump


Ei îşi pun toţi speranţele în Donald Trump pentru a schimba ceva în politica europeană, în sensul susţinerii politicilor conservatoare şi reafirmării statelor naţionale în faţa instituţiilor europene şi l-au dat pe noul preşedinte al SUA drept exemplu prin deciziile acestuia anti-LGBT şi anti-migraţie. "Preşedintele Trump, pentru noi, el este un frate de arme", a spus Geert Wilders, în timp ce Orban a susţinut că, împreună cu Trump, "noi suntem viitorul".


Nu au fost însă prezenţi la Madrid liderii partidului german Alternativa pentru Germania (AfD) şi nici şefa guvernului italian Giorgia Meloni (singurul şef de stat şi de guvern din UE care a participat la ceremonia de învestire a lui Trump), întrucât în Parlamentul European fac parte din alte grupuri politice.


"Patrioţii pentru Europa (PfE)" este unul dintre cele trei grupuri suveraniste din Parlamentul European, celelalte două fiind Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) şi Europa Naţiunilor Suverane (ESN).


Impulsionate mai ales de Giorgia Meloni (membră a ECR) şi Marine Le Pen, partidele europene suveraniste au înregistrat un progres la alegerile europarlamentare din 2024, dar fără a reuşi schimbarea raporturilor de forţe în Parlamentul European. Grupurile politice progresiste pro-europene, respectiv popularii (PPE), socialiştii (S&D), liberalii (Renew) şi Verzii, ce au format o majoritate care a susţinut-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene, au constituit în paralel şi un "cordon sanitar" împotriva partidelor eurosceptice care contestă concentrarea a prea multă putere la Bruxelles.


După summitul european informal desfăşurat luni, Viktor Orban a avertizat Uniunea Europeană că vor urma luni dificile şi trebuie să se pregătească pentru "tornada Trump". "Am avut ieri la Bruxelles primul summit al UE după învestirea preşedintelui Trump. A fost o reuniune ciudată. Toţi la Bruxelles văd cum vine tornada Trump, însă cei mai mulţi dintre ei cred că pot să-i scape - dar nu pot", a scris el marţi într-un mesaj postat pe reţelele de socializare X şi Facebook.


"În 14 zile, Donald Trump a bulversat lumea cu câteva măsuri. În SUA, s-a terminat cu nebunia de gen, cu finanţarea organizaţiilor globaliste ale lui (George) Soros, cu imigraţia ilegală sau susţinerea războiului ruso-ucrainean", a remarcat premierul ungar, care crede că "s-a terminat cu tot ceea ce birocraţii de la Bruxelles au încercat să ne îndese pe gât în ultimii ani".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5616 secunde