Turcia a transmis mesajul democraţiei! Victorie istorică a opoziţiei la alegerile municipale

678

Articole de la același autor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut victoria istorică a opoziţiei la alegerile municipale care, în opinia lui, reprezintă un punct de cotitură pentru tabăra sa, la putere din 2002, comentează agenţia AFP.

Numărarea a aproape 99% din voturi la nivel naţional confirmă că opoziţia turcă a provocat partidului AKP (islamist-conservator) al şefului statului cel mai mare dezastru electoral din ultimele două decenii.

Principalul partid de opoziţie, CHP (social-democrat), a revendicat victoria la Istanbul şi Ankara, cele mai mari două oraşe din Turcia, şi a cucerit multe altele, precum Bursa, mare oraş industrial din nord-vest aflat sub controlul AKP din 2004.

Proclamarea rezultatelor finale de către Înalta comisie electorală (YSK) va confirma aceste rezultate, deja integrate de principalii interesaţi, printre care şeful statului.

De la sediul din Ankara partidului său şi în faţa unei mulţimi abătute, neobişnuit de tăcută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis că va respecta decizia naţiunii.

Cu puţin timp înainte, primarul în exerciţiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, un bărbat de peste 50 de ani mediatic şi atrăgător, şi-a anunţat realegerea în fruntea celui mai mare oraş al Turciei, pe care l-a cucerit în 2019, fără să aştepte măcar proclamarea rezultatelor oficiale.

„Democraţia se va răspândi în pieţe, pe străzi, în universităţi, în cafenelele şi restaurantele din Istanbul”, a declarat edilul în faţa a zeci de mii de susţinători, foarte veseli, adunaţi în faţa sediului primăriei, sub un val de drapele roşii turce şi bombe fumigene. 




La Ankara, primarul CHP Mansur Yavas, cu un avans considerabil, a revendicat şi el victoria, declarând în faţa unei mulţimi entuziaste că „cei care au fost ignoraţi au trimis un mesaj clar celor care conduc această ţară”. „Alegătorii au ales să schimbe faţa Turciei”, a spus liderul CHP, Ozgur Ozel.

Pe lângă Izmir, al treilea oraş al ţării şi bastion al CHP, şi Antalya, unde partizanii opoziţiei au început să sărbătorească victoria în stradă, principala formaţiune a opoziţiei a realizat un progres spectaculos în Anatolia. Ea conduce cursa în capitalele de provincie aflate de mult sub controlul AKP, potrivit rezultatelor aproape definitive care au luat prin surprindere observatorii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3006 secunde