Turcia vrea dialog politic pentru abordarea conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre

278
Turcia vrea dialog politic pentru abordarea conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre - turciamareaneagra-1340717598.jpg
Turcia vrea ca statele din regiunea Mării Negre, reunite în cadrul OCEMN, să-și amplifice dialogul la nivel politic pentru a aborda, printre altele, conflictele înghețate din zonă, potrivit unui înalt oficial din cadrul Ministerului turc de Externe, citat de Agerpres.

"Avem conflicte înghețate. Până acum nu le-am putut rezolva, dar trebuie sa încercăm să le administrăm", a afirmat oficialul turc, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului, fără a menționa disputele vizate. Din categoria conflictelor înghețate recunoscute de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice și din regiunea Mării Negre fac parte cele din Transnistria, Nagorno-Karabah, Abhazia și Osetia de Sud.

Turcia a găzduit ieri, la Istanbul, cel de-al 20-lea summit, aniversar, al șefilor de stat sau de guvern din Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), România fiind reprezentată de președintele Traian Băsescu și de ministrul de Externe Andrei Marga. Cele 12 state membre OCEMN - Rusia, Turcia, Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Albania și Serbia - urmăresc o mai bună cooperare economică în zona Mării Negre, care să consolideze pacea și stabilitatea în regiune.

Summitul, co-prezidat de Serbia, ca deținătoare a președinției organizației în prima jumătate a acestui an, și de Turcia, care va prelua conducerea timp de șase luni la 1 iulie, marchează împlinirea a exact 20 de ani de la lansarea, la Istanbul, a acestei inițiative regionale, inspirată de Ankara și devenită oficial în 1999 organizație de cooperare axată în principal pe aspecte economice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3041 secunde