Fără angajări sau concursuri

Tusac își instalează gașca în funcțiile cheie din Primăria Mangalia

3605
La doar câteva luni de când a fost înscăunat primar peste Mangalia, pesedistul Claudiu Tusac face eforturi susținute pentru a-și introduce întreaga gașcă de prieteni, apropiați și parteneri de afaceri în mirajul administrației publice. Și cum la Mangalia este destul pentru toți, mai ales pentru sute de guri flămânde ce au poposit dintr-o campanie electorală costisitoare, camarila noului edil s-a așezat frumos la masa Primăriei, în funcții importante, chiar și fără concursuri sau alte forme legale de angajare.

Mai mulți angajați ai Primăriei Mangalia, de la directori până la inspectori de specialitate, aflați de ani buni în cadrul administrației publice locale, acuză abuzurile noului primar Claudiu Tusac și ale echipei sale. Oamenii se plâng că se fac presiuni asupra lor pentru a-și da demisia din funcții pe motiv că au fost angajați în Primărie de pe vremea fostului edil Zanfir Iorguș. Cei care nu au cedat încă "trăiesc un adevărat calvar" la serviciu.

Clone pentru fiecare vechi angajat
"În decursul a trei luni, a fost suplimentată organigrama cu încă 133 de posturi. Se dublează numărul angajaților, dacă ținem cont că Primăria avea, cu tot cu polițiștii comunitari, un pic peste 250 de angajați. Raționamentul lui Tusac este simplu și ni l-a împărtășit și nouă. Anul acesta vin ai noștri, până la anul pleacă tot ce a fost al lui Iorguș", a declarat un angajat al primăriei, care, din motive lesne de înțeles, nu vrea să i se facă public numele.
Potrivit oamenilor din primărie, fiecărui angajat i s-a adus "cel puțin o clonă".
"A venit cu o gașcă de 10 persoane, «elita» lui, care a preluat, neoficial, toate funcțiile de condu-cere din primărie. Apoi, pentru fiecare om s-a adus cel puțin o clonă. Spre exemplu, fostei secretare a lui Iorguș, Elena Dănilă, i s-au adus două fete noi, Adina și Oana. Nu sunt angajate, nu au niciun fel de contract cu primăria, dar sunt nelipsite din birou. La departamentul mass-media au mai fost aduse încă patru fete, iar acum sunt opt. Mai grav mi se pare că acești oameni sosiți peste noapte în primărie semnează acte administrative, dau dispoziții, sunt șefi, chiar dacă nu sunt angajați", a ținut să precizeze un alt angajat al primăriei.

Gașca lui Tusac
Oamenii primarului Tusac nu sunt tocmai ușă de biserică.
Unul dintre oamenii de încredere ai edilului este Răzvan Teodorescu, care a devenit, în doar câteva luni, șeful serviciului Fond Locativ al Administrației Domeniul Public și Privat al Municipiului Mangalia.
Gabriela Răileanu este mâna dreaptă a edilului. Ea a fost numită consilier personal al primarului. Gabriela Răileanu a fost implicată, în urmă cu câțiva ani, într-un scandal financiar. Potrivit ziarului Telegraf de la acea dată, ea "a uitat să treacă în evidențele contabile peste jumătate de miliard de lei", făcând subiectul unei anchete penale.
Dan Georgescu este un alt personaj din apropierea lui Tusac. Omul de afaceri, devenit și el consilier personal al primarului, a câștigat, de curând, un contract de peste 12 miliarde de lei vechi de la Primărie pentru serviciul de salvamar.
Claudiu Vasile a ajuns director adjunct la serviciu de asistență socială.
Emanoil Mircea a stat timp de două săptămâni în birou cu fostul director al Serviciului Public Administrația Domeniului Public și Privat al municipiului Mangalia, Ștefan Burlacu. A făcut presiuni asupra lui să-și dea demisia, lucru care s-a și întâmplat. Acum Emanoil Mircea a ajuns director adjunct și se pregătește să preia funcția de director general.
Directorul serviciului urbanism, Sanda Moraru, s-a trezit în birou cu un anume Ciprian Agache, care, cu autoritate de la primar, i-a preluat atribuțiile.
Un alt pion important pe tabla de șah a primarului este Bogdan Maganu. Este singurul consilier membru în trei comisii de specia-litate, omniprezent în Primărie.
Aceștia sunt principalii colaboratori de încredere ai primarului Tusac, pe care i-a pus în punctele cheie din primărie.

Nu e ușă, dar e coadă
Prima măsură în calitate de edil al Mangaliei, luată de Claudiu Tusac, a fost să scoată ușa biroului și să o atârne de primărie, ca un act de transparență totală. Numai că a scoate ușa din balamale nu înseamnă o deschidere mai mare spre cetățeni și problemele lor. Angajații primăriei spun că, în fiecare zi, la ușa primarului se așteaptă cu orele pentru o semnătură sau predarea unor documente. "Vine pe la ora 13 la birou și pleacă noaptea. Noi avem program până la ora 16, însă nu putem pleca până nu îi dăm la semnat hârtiile. Așa că se face coadă și se așteaptă cu orele pentru a putea intra la dânsul. Noi suntem obligați să stăm peste program, facem ore suplimentare degeaba. Pe banii cui?", spun oameni din primărie, care se feresc însă să-și vadă numele în ziar.

Cultul personalității
Pe lângă dorința de a epura administrația locală de angajații din timpul mandatelor lui Iorguș, Claudiu Tusac se remarcă în Mangalia și printr-un simț al…. cultului personalității dus la extrem. După modelul Mazăre de la Constanța, primarul Mangaliei și-a așternut numele pe toate gardurile, scenele și proiectele din oraș. Culmea, toate acțiunile și realizările pe care și-a pus afișul cu numele său aparțin sau au fost demarate de fostul edil, Zanfir Iorguș. Mai exact, Tusac se laudă cu Festivalul de la Callatis, se laudă cu portul turistic sau cu ajutoarele pentru nevoiași. Toate acestea sunt însă proiecte implementate în Mangalia de ani de zile de fostul primar.
Mai nou, edilul șef vrea să breveteze la Mangalia locuințele tip "Tusac". Acest lucru a dat naștere unei adevărate dispute în consiliul local.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7289 secunde