Ungaria: 100.000 de oameni au ieșit în stradă

605
Ungaria: 100.000 de oameni au ieșit în stradă - ungariaproteste-1327239848.jpg
O manifestație organizată în sprijinul premierului ungar Viktor Orban a atras aproape 100.000 de persoane sâmbătă după-amiază, la Budapesta, în timp ce alți 5.000 de protestatari au cerut demisia președintelui Pal Schmitt, acuzat de plagiat.

Manifestația a fost organizată de jurnaliști apropiați de partidul Fi-desz al premierului Orban, pentru a demonstra că dreapta este în con-tinuare capabilă să adune mulțimi pe străzile din Budapesta. Organi-zatorii au evocat prezența a circa cel puțin 100.000 de manifestanți.

La scurt timp după manifestație, ministrul Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a declarat că Guvernul poate "scoate de zece ori mai multe persoane în stradă". Manifestanții au venit din toată Ungaria sau cu autobuze din țările învecinate care au o puternică minoritate maghiară, precum România sau Slovacia.

Mulți au venit cu drapele ungare și afișe care proclamau admirația față de Orban. "Iubim țara noastră, îl iubim pe Viktor", se putea citi pe pancarte.

În paralel, circa 5.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Budapesta pentru a cere demisia președintelui, Pal Schmitt. Acesta este acuzat de plagiat pentru teza sa de doctorat din 1992.

La 2 ianuarie, o manifestație organizată de partide de opoziție și organizații civile a atras circa 70.000 de protestatari. Aceștia au protes-tat față de intrarea în vigoare a noii Constituții ungare controversate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2808 secunde