Locuitorii Mangaliei, scoși în stradă de frigul din case

1255
5

Văzându-se cu cuțitul la os și sătui să-și țină copiii la căldura caloriferului electric, mangalioții s-au decis să iasă iarăși în stradă.

Deși locuitorii municipiului Mangalia au ajuns la capătul răbdării, reprezentanții firmei de termoficare Callatis Therm nu se lasă înduplecați și refuză să comu-nice cu administrația locală, atâta timp cât nu le sunt furnizate sumele necesare pentru achiziționarea de combustibil.
Mai grav este însă, faptul că și angajații Callatis Therm au reproșuri la adresa propriilor șefi, acuzând că nu și-au mai primit salariile de mai bine de o lună. Totuși, societatea nu este blamată în condițiile în care datoriile pe care Primăria Mangalia le are dar refuză să le accepte sunt uriașe, iar banii pentru combustibil și pentru celelalte cheltuieli lipsesc cu desăvârșire. Până la soluționarea problemei, compania este nevoită să dea căldură în regim de avarie, iar oamenii sunt obligați să stea în frig și să apeleze la sisteme alternative de încălzire, care nu fac altceva decât să le adauge zerouri la facturi. Sătui până peste cap de această situație, în cursul zilei de ieri, peste 200 de persoane au protestat în fața sediului companiei de termoficare.

"Să vă duceți dracu’ cu Tusac al vostru!"
Totuși, deși problema în sine era una de importanță pentru toți locuitorii, iar majoritatea celor prezenți păreau vizibil afectați de frigul din apartamente, protestul a avut o serie de momente cu un oarecare "iz" politic. Această notă a fost dată în mod special de participarea binecunoscutelor "bocitoare" ale lui Tusac, care au încercat să transforme mitingul într-unul împotriva actualei guvernări. Plasate în prima linie, acestea strigau din răsputeri lozinci antiguvernamentale, stârnind revolta celorlalți participanți la protest.
"Să vă duceți dracu’ cu Tusac al vostru, că el v-a adus aici!", a strigat în cor un grup de protestatari către celebrele pensionare.
Aflat la locul faptei, viceprimarul Constantin Filimon a intrat în sediul Callatis Therm pentru a discuta cu conducerea societății însă i s-a spus că nu are voie să intre cu presa.
"În cazul acesta nu mai vorbim. Nu am venit aici să purtăm discuții personale", a declarat Constantin Filimon, care ulterior a și părăsit locul protestului.
Așa cum s-a aprins, așa s-a stins, iar în scurt timp protestatarii s-au dat bătuți văzând că problema căldurii nu și-a găsit nici astăzi (ieri-n.r.) soluționarea.
Ulterior, administrația locală a emis un comunicat în numele consilierilor prin care explică "istoricul" relației contractuale pe care Callatis Therm îl are cu Primăria Mangalia.
"Începând cu 27.01.2011 acționarii majoritari ai SC Rominservices Therm SA, respectiv Rominserv SRL și Rompetrol SA au vândut pachetul de acțiuni către SC C and C Wealth Management SRL, societate condusă de Simion Nikitas Adrian. După preluarea pachetului de acțiuni, noii acționari au schimbat denumirea societății din SC Rominservices Therm SA în SC Callatis Therm SA. La acea dată, Primăria Municipiului Mangalia înregistra o datorie față de SC Callatis Therm SA de 8.720.186,71 lei. În perioada 01.01.2011-19.01.2012, Primăria Municipiului Mangalia a achitat către această societate suma de 16,8 milioane de lei, astfel încât ieri, 19 ianuarie 2012 se contabiliza un rest de achitat către societatea furnizoare a agentului termic de doar 1,4 milioane de lei, sumă care reprezintă subvenția neachitată de la bugetul de stat aferentă lunilor martie-septembrie 2011", se arată în comunicat.
De asemenea, autorii comunicatului continuă prin a menționa faptul că societatea Callatis Therm SA a funcționat doar cu plata în avans a sumelor necesare pentru achiziționarea de combustibil, fapt care "demonstrează că noul acționar nu dispune de resurse financiare pentru susținerea acestei afaceri". În plus, spun consilierii Mangaliei, pentru ca această situație să nu se mai repete "singura soluție viabilă este preluarea centralelor și a punctelor termice spre administrare de către Consiliul Local Municipal Mangalia".



Comentează știrea

zgribulici
21 ianuarie 2012
ilegalitati

de bine ce oamenii nemultumiti au iesit in strada ieri,aseara nemernicii de la callatis therm au intrerupt si caldura....oare nimeni nu se sesizeaza ca avind un singur fochist la 3-4 centrale ramin punctele termice in functiune, nesuprevegheate ,punind in pericol siguranta cetatenilor?....cine le da autorizatie de functionare in aceste conditii?...I.S.U. cunoaste situatia?... sa li se anuleze autorizatiile si sa plece ca oricum nu sunt in stare sa dea caldura.

marele salvator asa il vedeati! poftim ce v a facut!
21 ianuarie 2012
asa ca trebuie! aviz cei care au votat tusac!

afara cu tusac din mangalia! si in nici un caz nu votati minca! va fi alta mare teapa!

Chioras
21 ianuarie 2012
Caldura

Nu mitingul e de vina ca nu ne mai dau caldura! Oricum nu mai aveau combustibil! Iar pentru jurnalista care semneaza: fetita draga, invata sa faci diferenta dintre datorii ale bugetului de stat si cele ale bugetului local! Datoriile de care vorbesc cei de la Callatis Term sunt de la bugetul de stat! Nu stiu daca este legal ca primaria sa dea banii in avans pentru combustibil catre o societate privata! Daca ati privi drept lucrurile, nu chioras ati obeserva ca atata timp cat a fost Tusac in Mangalia a gasit combustibil, cu plata dupa 45 de zile, caldura a fost non-stop! Cum a plecat el, nici Minca nici Filimon nu sunt in stare sa rezolve problema si mai si mint, ca Primaria ar avea datorii! Din cauza acestor baieti destepti vom pierde si procesele cu Callatis Term pentru ca ei recunosc aceste datorii inexistente! Si platim, platim, platim, visteria este goala, nu vom mai avea bani pentru a achita celelalte necesitati ale orasului, iluminat stradal si altele! Cand a plecat Tusac in decembrie din Mangalia Primaria nu avea nicio datorie! Intrebati acum cate facturi sunt neplatite din cauza ca se livreaza bani direct catre aceasta societate PRIVATA!

4. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

gina
22 ianuarie 2012
manipulari

Foarte multi oameni de buna credinta se intreaba ce naiba se intimpla?! Atit in strada, cit si in culisele politicii, in presa sau la Cotroceni?! S-o luam pe rind! E clar ca varianta USL+PC nu are niciun viitor, nu are zvic, nu are solutii si nici planuri serioase, deci nu are sanse sa ajunga la guvernare. O stie si Ion Iliescu dar si altii mai din umbra iar teama lor e ca mai sint doar citeva luni pina la alegeri. S-o luam pe bucati. Arafat este omul liberalilor, instalat ministru secretar de stat pe vremea lui Nicolaescu, in 2007, cind de fapt nenea Raed conducea ministerul. Ba chiar si pe vremea lui Cseke Attila, tot Arafat tragea sforile, o stiu de la sursa. Da, liberalii au fost puternic implicati. Atit in Bucuresti, prin lideri de rangul 2-3, cit si in orase unde liberalii sint puternici. Cancescu este presedinte CJ la Brasov, la Iasi este Fenechiu cu o organizatie tare si bani multi, la Sibiu este prietenul Klauss Johannis, la Timisoara, mai tineti minte, Ciuhandru a ramas tot prieten. cred ca Iliescu, pe la spatele lui Ponta, a batut palma cu Felix, exaltatul Crin, niste parlamentari UDMR pe care i-a contactat Gioni Popescu, Ponta joaca la doua capete, el fiind insa singurul care s-a delimitat de violentele stradale. De ce nu e mai agresiv procurorul?! final, cum explicam oare manipularea ieftina a mii de romani de buna credinta din strada, dar si a sute de mii de romani, poate milioane, manipulati si ei dar care nu au iesit, inca, in strada?! Ei bine, autorii manipularii au fost experti si au avut timp sa pregateasca operatiunea.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3861 secunde