Ungaria a adoptat o lege care sancţionează finanţarea externă a campaniilor electorale

137
Ungaria a adoptat o lege care sancţionează finanţarea externă a campaniilor electorale - 1-1702454778.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul Ungariei a interzis toate formele de finanţare din străinătate pentru campanii electorale prin adoptarea aşa-numitei legi a protecţiei suveranităţii, informează agenţia DPA. Măsura, iniţiată de partidul de dreapta de guvernământ Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban, a modificat Codul Penal şi Constituţia ţării.

Finanţarea campaniilor de către state sau organizaţii din străinătate fusese deja interzisă. Noua lege extinde interdicţia pentru a include organizaţii ale societăţii civile care sprijină candidaţi individuali la alegerile din Ungaria. Creează, de asemenea, o autoritate de supraveghere numită Biroul pentru protecţia suveranităţii.

Cei găsiţi vinovaţi de ascunderea unei finanţări externe riscă până la trei ani de închisoare.

Agenţia de presă MTI a raportat că preambulul noii legi prevede că suveranitatea Ungariei este din ce în ce mai ameninţată din străinătate. Se mai afirmă că „organizaţiile şi indivizii străini urmăresc să îşi realizeze propriile interese în ţară, împotriva intereselor şi legilor ungare”.

Sarcina Biroului pentru protecţia suveranităţii este de a depista astfel de încercări şi de a propune contramăsuri. Preşedintele acestei instituţii urmează să fie numit de către preşedintele ţării, la recomandarea prim-ministrului, pentru un mandat de şase ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.935 secunde