Uniunea Europeană: Noi măsuri restrictive împotriva celor care atentează la stabilitatea Republicii Moldova

293
Uniunea Europeană: Noi măsuri restrictive împotriva celor care atentează la stabilitatea Republicii Moldova - 1-1682922624.jpg

Articole de la același autor

Consiliul European a adoptat, la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova, un nou cadru de măsuri restrictive care va permite Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva persoanelor responsabile pentru sprijinirea sau implementarea acţiunilor care subminează sau ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea sau securitatea ţării, relatează Newsmaker.

„Fiind una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la creşterea şi continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Noul regim de sancţiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistenţa Moldovei prin ţintirea celor care încearcă să destabilizeze ţara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, citat într-un comunicat emis de Consiliul European.

Consiliul susţine că, datorită acestui nou cadru, Uniunea Europeană va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucţionează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea alegerilor, sau încearcă să răstoarne ordinea constituţională, inclusiv prin acte de violenţă.

Măsurile restrictive viitoare ar putea viza şi persoanele care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce priveşte fondurile publice şi exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul sau influenţa serios activităţile autorităţilor statului.

UE precizează că sancţiunile vor consta într-o îngheţare a activelor şi interdicţia de a pune la dispoziţie fonduri pentru persoane fizice şi entităţi şi o interdicţie de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova, mai anunţă Consiliul European.

La 24 aprilie, în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe, care s-a desfăşurat la Luxemburg, s-a ajuns la un acord politic pentru crearea unui regim de sancţiuni al UE pentru contracararea acţiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova şi a ordinii sale constituţionale, iniţiativă lansată de şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4297 secunde