Ursula von der Leyen: „Primele plăţi din pachetul de ajutor pentru Ucraina se vor face în martie”

191
Ursula von der Leyen: „Primele plăţi din pachetul de ajutor pentru Ucraina se vor face în martie” - 1-1707294470.jpg

Articole de la același autor

Ucraina va beneficia de primele plăţi din pachetul de 50 de miliarde de euro adoptat de Uniunea Europeană încă din luna martie, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenţia DPA.

„Cu aprobarea Parlamentului European, finanţarea va menţine economia funcţională în Ucraina pentru următorii patru ani”, a declarat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Săptămâna trecută, la Bruxelles, UE a reuşit să realizeze un front unit şi să adopte pachetul de ajutor pentru Ucraina la summitul extraordinar al Consiliului European de pe 1 februarie.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o propunere anterioară privind ajutorul pentru Ucraina, pe care a criticat-o drept „anti-democratică” în lipsa unei revizuiri a programului de finanţare.

Liderul ungar a legat anterior negocierile privind bugetul multianual al UE de deblocarea fondurilor UE pentru ţara sa, care au fost blocate din cauza acuzaţiilor de corupţie şi de abuz de putere.

Von der Leyen le-a mai spus eurodeputaţilor că noua finanţare pentru Kiev trimite mesajul că „UE va fi alături de Ucraina în fiecare zi a acestui război şi în fiecare zi de după aceea”.

XXX

„Timpul presează pentru Ucraina în faţa Rusiei”, a avertizat preşedintele Joe Biden, cerând Congresului SUA să aprobe de urgenţă un nou pachet pentru Kiev.

„A susţine acest proiect de lege înseamnă opoziţie faţă de Vladimir Putin. Respingerea înseamnă să facem jocul preşedintelui rus”, a spus liderul democrat cu privire la un text prezentat, duminică, de Senatul american, care prevede deblocarea de noi ajutoare atât pentru Ucraina cât şi pentru Israel precum şi înăsprirea politicii de migraţie a SUA.

În schimb, fostul preşedinte american Donald Trump a făcut apel la republicanii din Congresul SUA să se opună acordului care prevede un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

„Numai un idiot ori un democrat din stânga radicală ar vota pentru acest proiect oribil”, a apreciat Trump.

Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie aprobat de plenul Senatului, apoi de Camera Reprezentanţilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4876 secunde