Venezuela, plasată în "stare de urgență economică" de către justiție

158
Venezuela, plasată în

Articole recomandate

Tribunalul Suprem de Justiție (TSJ) din Venezuela a validat decretul președintelui Nicolas Maduro prin care țara este plasată în "stare de urgență economică", ignorând avizul negativ oferit la 22 ianuarie de către Parlamentul controlat de opoziție, relatează Agerpres.ro.



Decretul "a intrat în vigoare odată cu publicarea sa, iar legitimitatea, validitatea, vigoarea și eficiența sa juridică și constituțională sunt irevocabile, conform a ceea ce este prevăzut" în lege, a precizat TSJ într-un aviz făcut public joi pe pagina sa de internet.

Textul permite în special ca guvernul să poată recurge la mijloace ale companiilor private (de transport și de distribuție) pentru a "garanta accesul" la alimente, medicamente și bunuri de primă necesitate și pentru a controla schimburile.

"Aceasta facilitează într-o mare măsură munca", a reacționat președintele socialist Nicolas Maduro la televiziunea de stat, precizând că va anunța primele măsuri în următoarele zile.

"Tribunalul Suprem de Justiție s-a exprimat. Decizia sa este sfântă și trebuie respectată de toate sectoarele și de toate instituțiile", a insistat el.

Pe Twitter, deputatul de opoziție Juan Guaido și-a exprimat criticile. "TSJ nu poate uzurpa competențele puterii legislative", a postat el.

Deputatul José Guerra, unul dintre cei mai vehemenți critici ai decretului, a spus că Tribunalul Suprem "se crede stat în stat" și "se consideră deasupra voinței poporului".

Decretul, care instituie această stare de urgență pentru 60 de zile într-o țară în plină criză economică din cauza căderii prețului petrolului, a fost adoptat de Nicolas Maduro la 15 ianuarie.

Însă măsura a fost respinsă o săptămână mai târziu de către Parlament, unde opoziția deține majoritatea.

Sesizată de liderii partidului aflat la putere, Camera Constituțională a TSJ le-a dat în cele din urmă câștig de cauză.

Opoziția, dar și sindicatele și mediul de afaceri se tem că decretul amenință proprietatea și afacerile private, distruge puterea de cumpărare și năruie piața locurilor de muncă.

Venezuela, altădată un bogat producător de petrol datorită rezervelor sale imense de țiței — cele mai mari din lume—, a intrat într-o gravă criză economică odată cu prăbușirea prețului petrolului.

În viața de zi cu zi, aceasta se traduce printr-o penurie de produse de bază precum cafea, ulei sau scutece, venezuelenii fiind nevoiți să stea ore întregi la cozi, de la un supermarket la altul, pentru a se putea aproviziona.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2559 secunde