Pentru prejudicierea imaginii,

Concurs Vicepreședintele Tribunalului Constanța, Ciprian Coadă, ar putea da în judecată CSM

1169

Articole de la același autor

În urma publicării în ziarul nostru de joi a articolului intitulat "Scau-nele șefilor de la Judecătoria și Tribunalul Constanța se clatină", conducerile acestor instituții au trimis la redacția ziarului nostru un comunicat de presă în care își exprimă punctul de vedere referitor la controlul efectuat de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii.
Înainte de a publica punctul de vedere al instanțelor, ținem să precizăm că aspectele relatate în articolul publicat de ziarul nostru sunt extrase din raportul întocmit de inspectorii CSM. De asemenea, am avut în vedere și răspunsul dat de Inspecția Judiciară - Serviciul de inspecție pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii la obiecțiunile formulate de către conducerile instanțelor. Mai menționăm că acestea au fost date publicității pe site-ul CSM la data de 18 decembrie.

"Nu s-au constatat deficiențe majore"
În comunicatul semnat de vicepreședintele Tribunalului Constanța, Ciprian Coadă, se menționează printre altele:
"Cu ocazia controlului de fond, în activitatea managerială, de organizare și administrare a tribunalului nu s-au constatat deficiențe majore, iar la nivelul secțiilor și Judecătoriei Constanța s-a reținut, în principal, întocmirea incompletă sau necorespunzătoare a evidențelor prevăzute în Regulament, ca și neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru eficientizarea activității instanțelor.
Concluzia judecătorilor inspec-tori a fost aceea că în activitatea desfășurată președinții și vicepreședinții celor două instanțe nu și-au îndeplinit atribuțiile prevăzute de Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, fapt pentru care s-a propus a se analiza dacă se impune revocarea din funcție a acestora."

"Nu se poate reține existența unui management defectuos"
"Astfel, nu se poate reține existența unui management defectuos în activitatea președintelui și vicepreședinților tribunalului, întrucât exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 12 și 13 din Regulament trebuie apreciată în raport de îndeplinirea corespunzătoare a tuturor sarcinilor stabilite în persoana celorlalți conducători de instanțe, judecătorilor delegați și personalului auxiliar, iar nu în mod singular și fără a fi corelată cu îndeplinirea celorlalte atribuțiuni de serviciu.
Referitor la activitatea administrativ-judiciară deficitară a Judecătoriei Constanța, considerăm că nu putem reține existența unui "blocaj al activității instanței", astfel cum se apreciază de către judecătorii inspectori, iar deficiențele constatate nu pot fi imputate conducerii tribunalului, atâta timp cât o situație asemănătoare nu se întâlnește în cazul celorlalte instanțe arondate.
De altfel, situația dificilă a Judecătoriei Constanța este una singulară, determinată de volumul uriaș de activitate, numărul insuficient al grefierilor, vacanța posturilor de judecător și continua fluctuație a personalului, fapt adus la cunoștința factorilor de decizie din sistemul judiciar.
Considerăm că aceste aspecte nu relevă adevărata imagine a activității secțiilor Tribunalului Constanța, care se confruntă cu un volum ridicat de activitate, cu atât mai mult cu cât aspectele cu un impact major în activitatea acestei instanțe au fost în prezent remediate.
Din perspectiva managementului resurselor umane, acest fapt este cunoscut membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, motiv pentru care propunerile exprimate de către Inspecția Judiciară nu au fost însușite de către secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta respingând propunerile de revocare din funcție a conducerii Tribunalului Constanța", se mai arată în comunicatul remis redacției.

Obiecțiunile formulate au fost admise în unanimitate
În același comunicat de presă se menționează că obiecțiunile formulate au fost admise în unanimitate prin Hotărârea CSM nr.486/28.11.2007, întrucât aspectele reținute ca deficiențe organizatorice sunt discutabile și nu au caracter de generalitate, ci se datorează modului diferit de interpretare și aplicare a normelor regulamentare, care nu acoperă întreaga cazuistică întâlnită în activitatea curentă.
Contactat telefonic vicepreședintele Tribunalului Constanța, Ciprian Coadă, ne-a declarat:
"Deși obiecțiunile noastre au fost admise în totalitate la sfârșitul lunii noiembrie, CSM publică pe 18 decembrie, pe site-ul instituției, raportul și răspunsul dat la obiecțiuni de către de Inspecția Judiciară - Serviciul de inspecție pentru judecători. Este hilară situația în sine, mai ales că concluziile raportului au fost infirmate în urmă cu o lună, prin admiterea obiecțiunilor noastre. Mă gândesc să acționez în judecată instituția pentru prejudicierea imaginii", a mai adăugat judecătorul Ciprian Coadă.

Deși obiecțiunile judecătorilor constănțeni la raportul întocmit în urma controlului efectuat de Inspecția Judiciară - Serviciul de inspecție pentru judecători au fost admise pe 28 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat pe 18 decembrie concluziile controlului cu propunerea de revocare din funcții a conducerilor instanțelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9309 secunde