Xi Jinping spune că vrea să colaboreze cu Egiptul pentru a stabiliza Orientul Mijlociu

230
Xi Jinping spune că vrea să colaboreze cu Egiptul pentru a stabiliza Orientul Mijlociu - 1-1697699743.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat, joi, 19 octombrie, în timpul unei întâlniri la Beijing cu premierul egiptean Mustafa Madbouly, că RP China doreşte să aducă mai multă stabilitate în Orientul Mijlociu, potrivit presei de stat, citată de agenţia AFP. Remarcile vin în contextul războiului Israel-Hamas. Egiptul se învecinează cu Fâşia Gaza, care este controlată de mişcarea islamistă palestiniană.

„China este dispusă să consolideze cooperarea cu Egiptul în diverse domenii şi să colaboreze cu Egiptul pentru a aduce mai multă certitudine şi stabilitate în regiune şi în lume”, i-a spus Xi Jinping invitatului său, potrivit postului de televiziune de stat CCTV.

„China şi Egiptul sunt prieteni buni care împărtăşesc aceleaşi obiective şi au încredere unul în celălalt şi sunt, de asemenea, parteneri buni care lucrează împreună pentru dezvoltare şi prosperitate comună. Situaţia internaţională şi regională trece prin schimbări profunde şi complexe”, a adăugat el.

„China este, de asemenea, dispusă să colaboreze cu Egiptul pentru a proteja împreună echitatea şi justiţia internaţională, precum şi interesele comune ale ţărilor în curs de dezvoltare”, a precizat liderul de la Beijing.

Ajutorul umanitar aşteptat de palestinienii din Fâşia Gaza va putea începe să tranziteze punctul de trecere Rafah din Egipt, au anunţat preşedinţii american şi egiptean. Zeci de camioane pline cu ajutoare internaţionale aşteaptă în Egipt de zile întregi să intre în Gaza.

Relaţiile dintre China şi Egipt s-au consolidat în ultimele luni. Ţara din nord-estul Africii urmează să devină membru oficial al grupului BRICS al economiilor emergente începând cu anul viitor.

„China felicită Egiptul pentru aderarea la mecanismul de cooperare BRICS şi este încrezătoare că acest lucru va da un nou impuls cooperării BRICS”, i-a spus Xi lui Mustafa Madbouly.

XXX

Armata israeliană (IDF) a anunţat, joi, 19 octombrie, că a atacat din nou poziţii ale mişcării proiraniene Hezbollah în Liban, fără să ofere alte detalii. Câteva obuze israeliene au atins limita câmpurilor din apropiere de graniţă, au indicat surse de securitate libaneze.

Anterior, armata israeliană a declarat că teroriştii au tras cu o rachetă antitanc asupra unei zone israeliene din apropierea graniţei cu Libanul. Militarii israelieni au răspuns cu focuri de artilerie. De asemenea, a fost atacată infrastructura teroristă a Hezbollah, a precizat IDF. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4663 secunde