Copilul cu două moașe și proprietarul cu două asigurări…

Ai și asigurare obligatorie, și facultativă pentru casă? Cum vei fi despăgubit?

2821
1
Ai și asigurare obligatorie, și facultativă pentru casă? Cum vei fi despăgubit? - fondaisiasig-1414762343.jpg

Articole de la același autor

În caz de dezastru, proprietarii vor primi despăgubiri mai întâi în baza poliței obligatorii și apoi în baza celei facultative. Cei cu dublă asigurare consideră că ordinea ar trebui să fie inversă.

Proprietarii care deja aveau o poliță facultativă de asigurare a locuinței s-au văzut și ei nevoiți, aidoma celor neasigurați, să mai încheie o poliță, denumită asigurare obligatorie a lo-cuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor. Obligația unei duble asigurări a survenit din data de 24 iulie 2013, când a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 243 privind asigurarea obligatorie a locuințelor. Teoretic, mai ales proprietarii ca-re au decis să încheie cele două tipuri de asigurări, ar trebui să doarmă liniștiți, căci, la o adică, acoperirea daunelor se va putea face din două surse. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, căci aidoma "copilului cu două moașe care rămâne cu buricul netăiat!", și proprietarul cu două asigurări poate aștepta "mult și bine" până când va fi despăgubit. "Părinții mei au o casă frumoasă și au avut întotdeauna asigurare facultativă, au o altă educație… De la furtunile din vară, pe la începutul lui august, le-a fost distrusă o parte din zid cu tot cu ușa de la garaj. A venit inspectorul de la asigurări, foarte drăguț, a spus că are dreptul la despăgubire pe polița obligatorie, a făcut constatarea cum e procedura și le-a spus alor mei că le va sosi ușa în cel mult o lună de zile. Aflați că nici până astăzi nu au primit-o, nu știu exact ce s-a întâmplat pe traseu și nici nu mă interesează. Garajul lor e pe post de magazie și face corp comun cu casa. De câte ori se anunță ploi, stau cu teamă. Au pus ei niște folie mai groasă… Nu înțeleg de ce nu sunt despăgubiți prin polița facultativă, că acolo e altceva, au cotizat mai serios. La polița obligatorie, cotizația e mică și, probabil, primești cât dai, nu știu ce să mai spun! Dar dacă nu te asiguri, statul te amendează!" - este de părere Mirela Popescu.

Ordinea, impusă de lege

Potrivit agențiilor de asigurări contactate, dacă nu intervin probleme după deschiderea dosarului de daună, de regulă, despăgubirea ar trebui să se finalizeze în 30 de zile. Dacă însă apar neclarități, se pot produce întârzieri, până când lucrurile se lămuresc pe deplin, evident, pe baza documentelor necesare, dar asta nu înseamnă că despăgubirea se va suspenda.

Cât privește ordinea invocată de cititoarea noastră, Legea nr. 243/2013, în vigoare din luna iulie, clarifică modalitatea de despăgubire pentru proprietarii care au încheiat atât o poliță de asigurare obligatorie a locuinței, cât și una facultativă. Astfel, conform regulilor aplicabile deja, în caz de dezastru, proprietarii vor primi despăgubiri mai întâi în baza poliței obligatorii și apoi în baza celei facultative. Însă, dacă nu se acoperă în întregime paguba, pentru restul de despăgubire neacoperit, plata se va face în baza contractului de asigurare facultativă.

De precizat că, potrivit reglementărilor legale, valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferența dintre va-loarea totală a locuinței asigurate și valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii.

Comentează știrea

Pintea
1 noiembrie 2014
Capcanele asigurarii obligatorii

Din pacate, putini proprietari stiu ca aceste polite de asigurare nu ii despagubesc daca si-au facut in apartament sau in casa modificari fara autorizatie de la primarie.Cu alte cuvinte, ati platit 20 de euro pe an degeaba daca aveti modificari in casa ce nu apar in releveul locuintei. Indiferent ca modificati peretii de beton, BCA sau rigips, aveti nevoie de autorizatie pentru asta.Atentie, insa, daca modificati structura apartamentului sau va faceti orice alta renovare si nu aveti autorizatie de la primarie s-ar putea sa va anulati de buna voie asigurarea. Sunt insa si cateva lucrari pentru care nu va trebuie aviz: pot fi montate aparate de aer conditionat sau centrale termice, gresie, faianta sau parchet, ori tavane false.Pe langa zugraveli puteti modifica chiar si usile sau ferestrele, insa atentie la ce puneti in loc daca aveti asigurare pentru bunuri sau de furt. Daca sistemele de protectie respective se modifica, atunci riscul de furt este altul - se plateste despagubire, dar se plateste proportional.La fel ca in cazul politelor obligatorii, si in cel al asigurarilor facultative proprietarii trebuie sa intretina locuinta. Daca se dovedeste ca din neglijenta sau voit s-a agravat o dauna, atunci compania refuza despagubirea.Atenție, însă, asigurarea poate fi făcută doar pe baza buletinului, iar dacă nu aveti acte de proprietate pentru locuință, riscati să nu fiti despăgubit la nevoie, chiar dacăsunteti cu plata la zi.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Miercuri, 27 August 2014
Stire din Cetățenești : Forme de asigurare  a locuinței
Pagina a fost generata in 0.6003 secunde