Asigurarea obligatorie a locuinței nu mai este… obligatorie!?

1261
Asigurarea obligatorie a locuinței nu mai este… obligatorie!? - constantainundatii-1348081869.jpg
Nici bine nu s-au obișnuit constănțenii cu ideea că nu-și vor mai putea asigura casele facultativ fără să încheie și o poliță obligatorie, că deja s-a schimbat… modificarea. Curtea de Apel București a decis, ieri, la solicitarea companiei Astra Asigurări, suspendarea ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care prevedea că, de la 1 septembrie, toți proprietarii de locuințe, indiferent dacă au o asigurare facultativă sau nu, sunt obligați să încheie și o poliță împotriva dezastrelor emisă de PAD.

"Admite în parte cererea. Suspendă executarea Ordinului CSA 15/2012 și a Normelor privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremu-relor, alunecărilor de teren și inundațiilor, numai în ceea ce privește efectele articolului 7 din Norme. Ia act că s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare", se arată în documentul instanței. Așadar, CSA are posibilitatea de a face recurs în timp de cinci zile, însă specialiștii spun că această cale de atac nu suspendă efectele deciziei Curții de Apel.

Potrivit articolului 7, aliniatul 1 (amintit în decizia instanței) din actul normativ emis de CSA, proprietarii de locuințe care au încheiat polițe facultative privind riscurile prevăzute de Legea 260/2008 au obligația de a încheia polițe de asigurare obligatorie a locuințelor la data expirării celor facultative sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora, după data aplicării Legii 260/2008.

Următorul aliniat stabilește că, începând cu 1 septembrie, societățile de asigurare autorizate să încheie asigurări facultative pentru locuințe vor putea încheia polițe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuințelor numai pentru valori asigurate care depășesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.

Astfel, CSA stabilea că proprietarii care doresc să-și acopere riscul pentru valori mai mari decât nivelul acoperit de asigurările PAD pot să cumpere polițe facultative doar după ce încheie o poliță obligatorie. Acest lucru a creat confuzii serioase în piață, în condițiile în care doar 13 din cele 40 de societăți de asigurare din România aveau dreptul să emită polițe obligatorii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Iulie 2012
Stire din Politică-Administrație : BĂSESCU, din nou la POPOR
Pagina a fost generata in 0.2638 secunde