Asigurarea locuințelor, obligatorie, de la 1 septembrie

1192
Asigurarea locuințelor, obligatorie, de la 1 septembrie - casaasigurare2-1346439933.jpg

Vrem, nu vrem, de la 1 septembrie 2012, cu toții trebuie să ne asigurăm casele. Dacă aveți deja o poliță facultativă va trebui să încheiați și una obligatorie. Legea obligă toți proprietarii să se asigure împotriva dezastrelor naturale și doar dacă doresc clauze cu riscuri suplimentare să-și facă asigurări facultative.


Practic, polițele facultative care acoperă aceleași riscuri ca și cele obligatorii nu le vor mai putea substitui pe cele obligatorii, așa cum a fost până luna trecută. "Polițele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora. Ulterior, proprietarii aflați în astfel de situații vor trebui să își asigure locuințele în primul rând pentru riscurile și sumele asigurate prevăzute în Legea nr. 260/2008 prin încheierea unei polițe obligatorii", anunță Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.


Cei care vor dori o protecție suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor, pot încheia o asigurare facultativă.


Polița obligatorie de asigurare a locuinței a fost lansată pe data de 15 iulie 2010. Inițial s-a dorit ca aceasta să fie încheiată în mod obligatoriu de toți proprietarii de locuințe, pentru ca ulterior autoritățile să decidă că poate fi înlocuită și de o poliță facultativă care acoperă cele trei riscuri de bază, respectiv inundație, cutremur și alunecări de teren. Acum CSA revine la intenția inițială, de a impune tuturor proprietarilor să își achiziționeze polița obligatorie.


Amenzi de până la 500 de lei
Potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, în luna iulie 2012, în județul Constanța erau încheiate numai 14.838 de locuințe. Cele mai multe din acestea sunt în mediul urban și numai 5.413 sunt în mediul rural. Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța a demarat deja o amplă campanie de verificare și amenzi pentru cei care nu și-au făcut asigurarea obligatorie.


"Legea spune că obligația de a încheia PAD revine proprietarilor pentru construcțiile cu destinația de locuințe, administratorului, pentru cele aflate în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale sau locatorului, pentru locuințele dobândite prin contract de leasing financiar. Amenzile contravenționale pentru cei fără asigurare sunt cuprinse între 100 și 500 lei", explică directorul SPIT Constanța, Virginia Uzun.

Cât plătim pentru asigurarea locuinței
Polițele de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt stabilite în funcție de tipul locuințelor. Pentru locuințele de tip A, cum ar fi con-strucțiile cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori de piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic polița costă 20 de euro. Dacă însă aveți o locuință de tip B, adică o construcție cu pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic veți plăti numai 10 euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 August 2012
Stire din Economie : Amenzi pe litoral!
Pagina a fost generata in 1.1431 secunde