Alimente periculoase pe vreme caldă

275

Pe lângã bucuriile pe care le aduce, vara vine ºi cu surprize mai puþin plãcute pentru copii. O insolaþie micã, o durere de burticã, o mâncãricã stricatã vã poate da copilul peste cap. Toxiinfecþiile alimentare apar din cauza con-taminãrii bacteriene a alimentelor fie în naturã, fie în timpul preparãrii lor în bucãtãrie sau la restaurant. Acestea sunt boli diareice acute, având o componentã toxicã ºi una infecþioasã.

Potrivit specialiºtilor, cele mai frecvente sunt toxiinfecþiile produse de salmonela ºi stafi-lococi, iar boala este provocatã cel mai frecvent de produsele din carne de peºte, lapte, lapte praf, ouã, dar ºi din alimentele contaminate precum prãjituri, îngheþatã, creme, maionezã.

Salmonela, de exemplu, se înmulþeºte foarte rapid în laptele dulce ºi în brânzeturile proaspete, iar aciditatea crescutã a unor produse lactate (iaurt, lapte bãtut) nu permite multiplicarea ger-menilor. Tot sub influenþa unei temperaturi crescute, salmonela se înmulþeºte în carne ºi preparate din carne (mai ales tocãturi). Refrigerarea ºi congelarea dimi-nueazã sau suspendã proliferarea, dar fãrã sã o distrugã, aceasta putând rãmâne vie una-douã luni în produsele congelate. De asemenea, peºtii ºi alte specii acvatice pot fi purtãtoare de salmonela, dacã trãiesc în ape poluate cu dejecþii umane sau animale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum recunoașteți un infarct
Marţi, 05 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum tratați un "ochi leneș"
Pagina a fost generata in 1.0014 secunde