Angajatorul a uitat să te plătească? Îi poți cere dobândă!

3632
13
Angajatorul a uitat  să te plătească? Îi poți cere dobândă! - 30augfond-1346334168.jpg
Într-adevăr, salariatul neplătit la timp are dreptul să ceară dobândă pentru întârzieri, plus actualizarea sumei datorate de angajator cu rata inflației. Astfel de beneficii le obțin, de regulă, angajații care ajung să-și recupereze salariile restante pe cale judecătorească.

"La noi la firmă e o situație mai grea, lucrăm de mulți ani și patronul chiar a fost OK. De anul trecut a cam început să scârțîie treaba, nu stăm prea bine cu comenzile, ne târâm, cum s-ar spune. Am fost de acord anul trecut să ne mai micșoreze salariile ca să nu trimită pe nimeni în șomaj, însă leafa am luat-o mereu la timp. Acum problemele sunt ceva mai mari, nu ne spune nimeni ce s-a întâmplat, adevărul e că pe iunie s-a plătit numai o chenzină, plus bonurile de masă, iar patronul ne-a zis că pentru iulie o să ne plătească în septembrie, să stăm liniștiți, că o să ne dea și dobândă, că așa scrie în contract, dar noi n-am văzut nimic. I-am cerut să ne dea o hârtie, cu ștampilă și semnătură, că pe vorbe nu ne putem baza, dar a dat-o cotită. Dacă el nu ne plătește salariul, ne mai putem baza noi pe dobânda asta? Cineva din firmă ne-a spus că ne amăgește ca să nu plecăm, suntem supercalificați, patronul a auzit că ne căutăm de muncă afară și nu vrea să ne piardă! Numai că pe vorbe nu putem să ne întreținem familiile!" (Viorel Anca).

Legea îi apără pe angajați


Indiscutabil, una dintre obligațiile de bază ale angajatorului este să le plătească angajaților salariile la data stabilită prin contract. Dacă asta nu se întâmplă, iar conflictul iscat pe această temă nu se rezolvă pe cale amiabilă, foarte mulți angajați ajung să-și recupereze salariile restante formulând o acțiune în instanța de judecată. Asta, și pentru că legea îi obligă pe angajatori la plata unei dobânzi pentru întârzieri, egală cu rata dobânzii de referință a Băncii Naționale, la care consilierul juridic Carmen Gigică precizează că se mai adaugă patru puncte procentuale. Și asta nu e tot, în astfel de situații, angajații mai pot obține și actualizarea sumei datorate de angajatori cu indicele inflației. Legislația permite toate aceste lucruri nu doar pentru a descuraja astfel de abuzuri, ci și pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să-și recupereze veniturile neacordate la adevărata lor valoare.

Legea prevede și un termen în interiorul căruia angajatul poate introduce astfel de acțiuni în justiție, acesta fiind de trei ani de la data la care drepturile i-au fost afectate, iar instanța competentă este tribunalul în raza căruia angajatorul își are sediul. De menționat că litigiile de muncă se judecă cu celeritate, fiind supuse doar recursului, iar hotărârea dată în prima instanță este executorie. În plus, pentru litigiile de muncă nu se percepe taxă judiciară de timbru.

Primul pas


Înainte de a deschide însă o acțiune în instanță, prima ușă la care ar trebui să bată salariatul neplătit corect este cea a Inspectoratului Teritorial de Muncă (cu sediul în strada Decebal nr. 13C, în Constanța), care se poate implicaîn soluționarea unor conflicte de acest gen, prin verificări la firma respectivă. Ca să nu mai vorbim că legea prevede sancțiuni drastice pentru angajatorul care uită să-și plătească la timp salariații.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
laura
31 august 2012
vrajeala

ce gluma buna...........! cum"maretia dreptului in Romania este ca toate legile lasa loc de interpretare "dupa un mare judecator in viata la CCR (PCR) e clar cine va lua dobanda...dupa dioptriile de la ochelari si fundul pe care-l pupi...!

un angajat
31 august 2012
salarii intarziate

suntem salariatii unei firme de paza care isi are sediul principal la Bucuresti si care se numeste Sprint Guard Security . Aceasta firma isi duce activitatea si pe raza sectorului judetului Constanta . Ne-au adus in prag de disperare : mereu si mereu ne-ntarzie salariile si intram in datorii neplatite la termen . Firma ne trateaza cu indiferenta si ne tin banii blocati ca sa-si ia dobanda uriasa ! Itm-ul a fost in repetate randuri sesizat si mereu aceeasi problema . I-am da in judecata , dar oamenilor le este teama - caci acestia lucreaza cu persoane periculoase care actioneaza in afara legii .Cine ne poate ajuta sa ne luam salariile la termen si ca acestia sa nu-si mai bata joc de noi ? Chiar si voi presa ati putea sa ne ajutati in acest sens.

tot eu... de mai sus
31 august 2012
furca pe ei,de nemernici

cine vreti sa va faca dreptate ?! in institutiile care va pot ajuta lucreaza oameni care au un pret,deci pot fi cumparati,santajati.etc si in plus cum a mai spus un "mare jud"de la CCR legile sunt interpretabile...asa ca ...!

despre sprint guard security
31 august 2012
sprint guard security

Aceasta firma de paza care-si desfasoara activitatea pe raza judetului Constanta nu plateste salariile angajatilor la termenul stabilit - si angajatii actuali ai firmei nu pot vorbi decat sub protectia anonimatului. Suntem oameni simpli cu familii si va dati seama la ce amenintari am fi supusi daca s-ar afla numele noastre. Nu avem nici un drept si suntem tratati cu dispret si indiferenta . Chiar in cadrul sedintelor am fost amenintati cu bataia ! Ce putem face ? Chiar daca anuntam ITM-ul o facem tot sub protectia anonimatului - numai in cazul unui proces trebuie sa ne divulgam indentitatea . Pentru presa dau cateva numere de telefon - domnul Aurel (fost director care are legatura cu patronii firmei de la Bucuresti) - 0747058103 ; domnul Manu care raspunde acum in cadrul firmei de zona Constanta - 0755078995 ; si dispecerat Cta - 0747184403 . Daca cineva este cu autoritate va rugam sa ne ajutati !

e doar un articol
31 august 2012
cati nu sunt la fel ?!

este trist ceea ce semnalati si sunt curios daca autoritatile vor lua masuri sau va da cineva replica la ceea ce se-ntampla la aceasta societate,dar ma indoiesc sa primiti un raspuns daca nu faceti o reclamatie colectiva autoritatilor "competente"pentru acest caz,mai mult de obicei patroni la firme de paza sunt fosti bisnitari cu relatii,securisti pensionari ,din MAN sau MI asa ca...

un cititor
31 august 2012
exemplu concret

Bravo celor de la firma de paza ! Articol , articol - dar un exemplu concret bate articolul . Trebuie stiute exemplele concrete , cu nume si prenume ca sa stie toata lumea de cine sa se fereasca . Apoi daca stiu ca firma x incalca legea , este normal sa ma feresc de aceasta .

victor
5 septembrie 2012
nu ne-am primit salariul

Sunt un angajat al SC.IFCO.SA CONSTANTA si de aproape doua luni nu ne-am primit salariile . ce putem face si unde ne putem adresa pentru a beneficia de sustiner juridica pentru a ne recupera salariile restante.

sgs
19 octombrie 2012
sgs

si eu sunt un fost angajat si am demisionat tot din acesta cauza...domnul aurel nu este un fost director...este patronul firmei!!

Răspuns la: sprint guard security
Adăugat de : despre sprint guard security, 31 august 2012
Aceasta firma de paza care-si desfasoara activitatea pe raza judetului Constanta nu plateste salariile angajatilor la termenul stabilit - si...
un cetatean oripilat
5 decembrie 2012
adevarul deranjeaza

De ce comentariile despre firma Sprint Guard Security sunt marcate ca fiind necorespunzatoare? Pentru ca spun adevarul? Pentru ca adevarul acesta ii deranjeaza pe patroni si pe slugoii acestora, care isi fac fundul mare pe spinarea si pe necazul bietilor angajati? Dupa ce ca agentul de paza este cel mai prost platit muncitor pe piata muncii, fara sa se tina cont de riscurile la care acesta este expus, e necesar sa fie bataia de joc a unor fosti infractori, interlopi si securisti care au ajuns peste noapte mari patroni? Asta se intampla in majoritatea firmelor de paza, e ca o boala incurabila. Am ajuns sa fim calcati in picioare de niste gunoaie ale societatii care s-au imbogatit peste noapte si s-au vazut acum mari mahari? Ce o sa se aleaga de societatea in care traim?

mihai
4 ianuarie 2013
consultanta gratuita

vezi Asociația Profesională a Angajaților din Pază www.apap.ro

Răspuns la: exemplu concret
Adăugat de : un cititor, 31 august 2012
Bravo celor de la firma de paza ! Articol , articol - dar un exemplu concret bate articolul . Trebuie stiute exemplele concrete , cu nume si prenume...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2051 secunde