Medicul de gardă

Așa se previn pietrele la rinichi

498
1
Așa se previn pietrele la rinichi - 21augmediculbun-1377095961.jpg

Articole de la același autor

"Știu că eliminarea unei pietre la rinichi este foarte, foarte dureroasă. La analize mi-a tot ieșit nisip la rinichi și aș vrea să știu ce nu trebuie să mănânc pentru ca nisipul să se transforme în pietre. Cu mulțumiri, Mariana, 52 ani".

Într-adevăr, eliminarea unei pietre la rinichi sau colică renală, cum se mai numește în termeni medicali, este extrem de dureroasă. Din fericire, dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center ne-a spus că această poate fi prevenită. Iar pentru asta, într-adevăr, doamnă Mariana, dieta joacă un rol hotărâtor.

La ce trebuie renunțat

Orice persoană aflată într-o asemenea situație trebuie să renunțe la sucuri și să bea cât mai multă apă. Totul, din cauză că aproape toate pietrele de la rinichi sunt formate din calciu și fosfat sau oxalat, minerale care provin din alimentație și sunt eliminate prin urină. Problemele apar când, din cauza lipsei de apă, urina devine prea concentrată, iar mineralele se cristalizează, formând calculii renali sau pietrele la rinichi. Iar urina nu se poate dilua decât dacă se beau zilnic cel puțin puțin șase pahare de apă. Referitor la sucuri, s-a demonstrat că persoanele care beau cel puțin un suc din comerț zilnic au un risc mai mare de pietre la rinichi, și asta din cauza zahărului. De asemenea, cei predispuși la calculi renali trebuie să mănânce cu moderație spanac, nuci, sfeclă, fructe de pădure, ciocolată.

Totuși, medicul vă recomandă să luați legătura cu un specialist, pentru o evaluare profesionistă a situației pe care dumneavoastră o anticipați.

Comentează știrea

Una
22 august 2013
Sfat

Iar daca nu vreti sa faceti totusi pietre la rinichi, beti apa... dar nu de la robinet! Iar o ecografie pe an e "sfanta", de la o varsta incolo.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Stop incendiilor!
Pagina a fost generata in 1.4969 secunde