Medicul de gardă

Balonarea copiilor, semnal de alarmă?

157
Balonarea copiilor, semnal  de alarmă? - 18ianmedicul1326988126-1359905863.jpg
"Cât a fost bebeluș, am înțeles de ce se balona copilașul meu. Dar la doi ani și ceva, să se baloneze copilul mai ceva ca un om mare, mi se pare prea mult, am început să-mi fac probleme, cu toate că doamna doctor zice să stau liniștită". (S. Olaru).


v v v

Nu este cazul să intrați în panică, doamnă Olaru, căci după cum ne-a explicat dr. Cati Blacioti, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, nu doar bebelușii, ci și prichindeii între doi și trei ani pot să se baloneze în urma alimentelor pe care le consumă. De aceea, cu toate că părinții doresc să le cultive copiilor sentimentul că sunt destul de mari pentru a se descurca și singuri, ar trebui ca micuților să le fie mărunțite alimentele, căci ei nu sunt obișnuiți să mestece suficient și, astfel, riscă nu doar să se baloneze, ci chiar mai rău, să se înece cu bolul de mâncare.

Pentru a înțelege mai bine lucrurile, medicul ne-a explicat că majoritatea copiilor elimină o mare parte a aerului prin râgâială. Cât privește gazele, acestea se deplasează spre intestinul subțire, iar datorită mișcărilor din această zonă, se elimină apoi prin rect. Un efect covârșitor asupra siste-mului digestiv al celor mici îl au, fără doar și poate, anumite alimente, dar și băuturile carbogazoase. Este de noto-rietate, de asemenea, că fasolea crește eliminarea gazelor chiar și de zece ori.

Cauze

Pentru a ne asigura că fla-tulența la copii este ceva normal, medicul mai precizează că de când sunt bebeluși, câtă vreme sunt alimentați cu lapte matern, copiii elimină gazele mai mult față de adulți. Este adevărat că uneori provoacă probleme când copiii sunt mici (colicile), însă nu constituie o problemă care să necesite intervenția medicului. În prin-cipiu, cauza numărul unu a balonării copiilor este înghițirea aerului în timpul mesei sau servirea unor alimente care favorizează apariția gazelor. Totuși, dacă apar și alte semnale, se recomandă un consult medical, pentru a se afla dacă există și alte motive, eventual afecțiuni, care duc la balonarea exagerată a celor mici. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 04 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Îmbrățișările alungă stresul
Luni, 04 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Cosmetica la domiciliu
Luni, 04 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Luni, 04 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Sporturi simple, care ajută la slăbit
Pagina a fost generata in 1.5103 secunde