Ce boli periculoase sunt anunțate de durerea toracică

1552
Ce boli periculoase sunt anunțate de durerea toracică - florianstoian3-1359901428.jpg
Durerea toracică este un simptom cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Deși aceasta poate fi determinată de afecțiunile cordului și ale vaselor principale ale inimii, ea poate ascunde în multe dintre cazuri probleme de natură respiratorie. Aici intervine necesitatea unui consult medical, medicul specialist fiind singurul care poate stabili un diagnostic corect și tratamentul pe care pacientul trebuie să îl urmeze în funcție de cauzele care au produs boala. 

Traheo - bronșita acută nu se tratează cu antibiotice!

Frigul și umiditatea apărute în sezonul rece reprezintă un element important în apariția afecțiunilor virale. Una dintre cele mai des întâlnite însă poate prezenta simptome asemănătoare unei boli de inimă, ceea ce face ca pacientul să confunde bolile și să se trateze incorect.

"Durerea toracică din această afecțiune este resimțită de pacient ca arsură în spatele pieptului, fără legătură cu efortul, este accentuată de tuse, se asociază cu toate celelalte simptome arhicunoscute, precum febră, nas înfundat, dureri la înghițire, dureri de cap, dureri musculare și tuse fără expectorație în prima fază, pentru ca ulterior să apară și expectorația. După 2-3 zile, durerea toracică dispare, iar în aproximativ o săptămână, și celelalte simptome descrise mai sus se ameliorează net, la fel și starea generală a pacientului. O greșeală frecventă pe care aș dori să o menționez este abuzul de antibiotice în traheo-bronșite, virusurile și febra de cauză virală nu se distrug cu antibiotic", explică dr. Florian Stoian, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 din Constanța.

"Tusea și Junghiul"

În afecțiunile plămânilor și pleurei, adică foița care învelește plămânii similar pericardului de la inimă, durerea toracica se numește junghi, de aici și popularul "tusea și junghiul". De aceea, în multe dintre cazuri, simptomele infarctului pulmonar sunt asemănătoare cu cele ale infarctului miocardic.

"Junghiul toracic este descris în pneumonii, infecții virale sau bacteriene ale alveolelor pulmonare, în inflamații ale pleurei care se numesc pleurite, în situația în care aerul din exterior pătrunde în cavitatea pleurală-pneumotorax sau atunci când un ram al unei artere pulmonare este ocupat - infarct pulmonar similar infarctului miocardic. În afecțiunile de mai sus, junghiul toracic apare brusc, este descris de către pacient ca având o intensitate mare și aceasta crește când pacientul trage aer adânc în piept, tușește sau strănută. De asemenea, junghi toracic se mai întâlnește în acumularea de lichid la nivelul plămânului și determină pleurezie și cancer pulmonar", completează dr. Florian Stoian.

Investigațiile stabilesc diagnosticul

Pentru că simptomele pot induce în eroare pacienții, medicul recomandă o serie de investigații, plus consultul medical care să stabilească cu exactitate natura problemelor: radiografii, ecografii, endoscopii, computer-tomografii sau chiar analize de sânge și care să înlăture confuzia legată de afecțiune în sine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5816 secunde