Cum ne afectează sănătatea modul în care respirăm

709
Cum ne afectează sănătatea modul în care respirăm - respiratie-1338834995.jpg
Pe lângă menținerea unui stil de viață sănătos printr-o dietă adecvată și mișcare fizică, modul în care respirăm reprezintă un factor important pentru sănătatea noastră. Medicii specialiști spun că, în prezent, aproape 70 la sută dintre oameni nu respiră corect, ceea ce poate însemna existența unor boli mai grave.

Prima respirație este așteptată cu sufletul la gură de părinți și de toți cei care asistă la naștere, însă, ulterior nu-i mai acordăm o atât de mare importanță. Dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog în cadrul cabinetului Verasante din Constanța, ne explică de ce ar trebui să fim mai atenți la modul în care respirăm.

Frecvența respiratorie normală la un adult este de 16 - 18 respirații pe minut, în timp ce la copii, aceasta este mai crescută, de 20 - 30 de respirații pe minut. Dr. Vera Pall ne-a spus că modul în care respirăm variază în funcție de câteva aspecte simple. "Nu respirăm toți la fel, iar tipul de respirație depinde de vârstă și sex, poziția și mișcările corpului, specificul activității, starea de sănătate, condițiile de mediu și altele", a afirmat medicul pneumolog.

Totodată, tipul respirator este evidențiat de caracterul și specificul mișcărilor respiratorii care influențează dirijarea aerului spre o anumită zonă pulmonară.

"În funcție de zonele aerate, întâlnim trei tipuri respiratorii: tipul respirator abdominal, tipul respirator costal inferior și tipul respirator costal superior", a adăugat dr. Vera Pall.

Aproape trei sferturi din populație respiră incorect

Medicul pneumolog ne-a mai spus că există foarte multe persoane, chiar sănătoase, care nu respiră corect și nu își pot coordona mișcările respiratorii.

"Aproape 70% dintre indivizii de toate vârstele și de ambele sexe au o respirație vicioasă, dezarmo-nizată, care are drept consecință un cost ventilator mai mare decât ar fi normal", a menționat dr. Pall. Mai mult, aceasta a precizat că apariția unor anumite afecțiuni accentuează problemele de respirație.

Modificările coloanei vertebrale, toracelui sau abdomenului și afecțiunile mușchilor, plămânului sau ale pleurei fac, de regulă, mai dificilă respirația. Pe de altă parte, dr. Vera Pall a adăugat că o respirație incorectă favorizează apariția unor boli respiratorii și îngreunează vindecarea lor.

"La bolnavii cu bronșită cronică obstructivă, durerile și contracțiile musculare la nivelul toracelui sau abdomenului, pozițiile vicioase ale coloanei și nevralgiile inter-costale duc la scăderea și mai marcată a capacității respiratorii", a explicat medicul.

De asemenea, bolnavii care stau mult timp culcați pe spate prezintă un risc crescut de infecții respiratorii din cauza stagnării secrețiilor bronșice.

Medicii recomandă gimnastica respiratorie

Orice respirație vicioasă ar trebui corectată printr-o gimnastică adecvată, care să restabilească o postură corectă, a mai spus dr. Vera Pall.

"Revenirea respirației la normal după diverse afecțiuni necesită anumite exerciții respiratorii. Gimnastica respiratorie - kineto-terapia - este indicată în toate afecțiunile respiratorii datorită efectelor deosebit de favorabile ce se obțin asupra funcției respiratorii", a declarat medicul.

Cu toate acestea, potrivit dr. Pall, kinetoterapia se efectuează numai sub îndrumarea unor specialiști kinetoterapeuți, care adaptează metodele în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Totodată, pentru a preveni instalarea unor vicii de respirație este încurajată practicarea sportului încă din copilărie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3614 secunde