Bătaie pe… locul mortului!

787
Bătaie pe… locul mortului! - 2octfondcentruladultinegruv-1349187387.jpg
De ce se obține atât de greu un loc într-un centru de asistență socială pentru adulți cu probleme de sănătate psihică? Din păcate,

un pat într-un asemenea centru se eliberează, în 99 la sută din cazuri, când intervine decesul unui internat. În prezent, la nivelul județului Constanța sunt funcționale patru asemenea centre, numărul total al locurilor fiind de circa 300.


Persoanele care au probleme neuropsihiatrice pot beneficia de un pat într-un centru de îngrijire și asistență dotat cu echipamente și aparatură de ultimă generație, dar și de personal specializat pentru a face față acestei delicate situații, iar județul nostru nu duce lipsă de asemenea centre. După cum ne-a explicat Ștefan Tudose, director adjunct asistență socială adulți în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, la această oră, toate centrele care funcționează pe raza județului nostru sunt ocupate la întreaga capacitate, iar lista de așteptare este lungă. Acesta este motivul nedumeririi celor care au în familii adulți imobilizați ori greu de-plasabili, cu afecțiuni psihice severe, afectați nu numai de boală, ci și de sărăcie și excluziune socială. Pe de altă parte, persoane care au nevoie de serviciile unui astfel de centru sunt, de multe ori, neglijate sau părăsite ori chiar fără familii. 

"Avem în familie un unchi diagnosticat cu abiotrofie corticală, ceva de genul demență degenerativă, nu facem față. Poate fi internat într-un centru?" (Magda Ion). "Am ajuns, întâmplător, la căminul de bolnavi de la Negru Vodă și am rămas mască de ce am văzut acolo. Condiții de Occident, curățenie lună, grijă, în-țelegere față de niște oameni totuși cu probleme psihice. Problema e că toate locurile sunt ocupate. E bătaie pe locul mortului, trist… Dacă nu are dosar de handicap, e admis? Câte centre sunt în județ?" (Ana Pescaru).

Patru centre în județ

În momentul de față, sub patronajul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în județul Constanța funcționează patru centre de îngrijire și asistență socială speciale pentru segmentul de adulți. Potrivit directorului adjunct Ștefan Tudose, localizarea este următoarea: un centru la Poarta Albă (100 locuri), două centre la Negru Vodă, respectiv "Sfântu Andrei" (67 de locuri) și "Armo-nia" (112 locuri) și al patrulea, recent renovat, la Techirghiol (20 de locuri). În momentul de față, toate aceste centre sunt ocupate la capacitate.

Procedura internării

Condiția esențială este ca bolnavul să fie încadrat într-un grad de handicap, așa cum prevede legislația. Referitor la procedura de internare, primul pas este depunerea unei cereri, obligatoriu însoțită de toate documentele necesare instituirii unei măsuri de protecție prevăzute de HG nr. 430 din 2008, art. 17. Apoi, fiecare caz este instrumen-tat de Serviciul de evaluare completă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC, după care se întocmește un raport către Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap (care, potrivit aceleiași legi, are atribuții în domeniu). Important este că la toate cererile se face anchetă socială la domiciliu, pentru evaluarea corectă a situației.

Soluții alternative

"Toți cei care apelează la noi sunt într-o situație grea, căreia nu-i fac față. Cât privește cererile, sunt peste 80 depuse din 2010. Unele au fost clasate pentru că, atenție, nu s-a depus documentația cerută de lege! Altele au fost soluționate, mai sunt dosare în lucru, însă prin serviciul de evaluare complexă se întocmește un raport ținând seama de numărul locurilor disponibile", a precizat reprezentantul DGASPC, care folosește acest prilej pentru a-i asigura pe cei interesați că în prezent, la nivelul Direcției, se lucrează la o strategie complexă pentru dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul județului.

Cât privește soluțiile alternative, având în vedere cât de important este ca bolnavul să se bucure de susținere în sânul propriei familii, dacă nu se poate institui o măsură de protecție, se poate beneficia de asistent personal care își oferă serviciile la domiciliul bolnavilor. Pentru asta, Ștefan Tudose precizează că este nevoie de o solicitare adresată primăriei, desigur, dacă legea dă dreptul la asistent personal: "Mai există și servicii medicale ambulatorii, prin secțiile de specialitate. Facem tot ce putem, suntem furnizori de servicii sociale, iar pentru nevoi medicale apelăm și noi la servicii medicale de specialitate. Este esențială însă legătura cu psihiatrul și urmarea cu sfințenie a tratamentului, căci boala evoluează rapid".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3588 secunde