Boli care te scutesc să porți centura de siguranță

796
"Este adevărat că dacă ești bol-nav, legea îți dă dreptul să nu porți centura de siguranță când călătorești cu mașina?" (Luminița Rugină).


v v v

Doamnă Rugină, nepurtarea centurii de siguranță când călătoriți cu mașina nu constituie întotdeauna contravenție. Astfel, potrivit Regu-lamentului de Aplicare a Codului Rutier, persoanele care suferă de anumite boli sunt scutite să poarte centura de siguranță și implicit de plata amenzii pentru acest fel de contravenție. De reținut că aceste persoane trebuie să aibă asupra lor certificatul medical care să ateste afecțiunea care contraindică purta-rea centurii, cu menționarea duratei de valabilitate a acestuia.

Bolile pentru care se acordă scu-tire sunt prevăzute în Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranță ocupanții unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone și a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav. Aceste afecțiuni sunt următoarele: sindroame hemoragipare; sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive); leucemii acute și cronice; mielom multiplu; limfoame maligne; ciroza hepatică și cancerul hepatic cu ascită voluminoasă; status post toracotomie și sternotomie pentru diferite operații toracice, 3 luni postoperator; by-pass extraanatomic axilo-femural; pace-maker cardiac recent montat; afecțiuni acute ale sânului; obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranță.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Iulie 2012
Stire din Eveniment : Purtați centura de siguranță?
Pagina a fost generata in 0.5208 secunde