Borborismele abdominale se datorează acumulării de gaze

1506
"Am observat că mă balonez mai tot timpul, iar de Paște a fost ceva de groază. Aș vrea să știu din ce cauză simt borborismele acelea nesuferite și cum pot să scap de ele? Vă mulțumesc din suflet!" – Lena, 39 ani.
v v v
După simptomele acuzate de dumneavoastră, dr. Ion Ieremia apreciază că ar fi vorba despre acumularea masivă de gaze la nivel intestinal sau în spațiul abdominal, ceea ce în termeni de specialitate se numește meteorism abdominal. Cele mai frecvente cauze ale meteorismului sunt dereglări ale digestiei, dar și deficitul de enzime și fermenți și bolile intestinale bacteriene.
Ar fi bine ca în astfel de cazuri să se urmărească în timp apariția acestui meteorism după consumul anumitor alimente solide și lichide (prăjeli, condimente, grăsimi animale, supe de carne de pasăre, crudități, diferite produse pe bază de cereale, băuturi alcoolice și carbogazoase, cafea, ciocolată). De asemenea, urmăriți dacă aveți și alte simptome, ca de exemplu: arsuri în capul pieptului, o jenă în aceeași zonă, mai ales după masă, borborisme abdominale, sațietate precoce, eventuale tulburări de tranzit intestinal, acestea din urmă atrăgând atenția asupra prezenței unei patologii intestinale în afara unui sindrom dispeptic.
Se recomandă mese mici și repetate, îndepărtarea fumatului, dacă este cazul, a anumitor alimente (grăsimi, cafea, ciocolată, băuturi carbogazoase) și a tuturor acelora după care sesizați că apare acest simptom.
Pentru a se putea preciza dacă este vorba de tulburări motorii ale tubului digestiv sau de o boală organică digestivă sau extra-digestivă răspunzătoare de acest meteorism, este nevoie de un examen clinic, cât și de investigații paraclinice și de laborator.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Aprilie 2010
Stire din Cetățenești : Cosmetica la domiciliu
Pagina a fost generata in 2.3926 secunde