Cu tastatură, Flash și USB

Laptopul bagă iPad-ul în corzi

528
Laptopul bagă iPad-ul în corzi - 36f7b90bfb62d3b9bdfd5725d3f3577c.jpg
Din cele 300.000 de iPad-uri vândute de Apple în prima zi, niciunul n-a ajuns la redacția Cuget Liber. Drept urmare, tot ce putem să zicem acum este că pare un gadget OK, la fel de interesant ca o pereche de papuci încălziți prin USB sau ca o răzătoare multifuncțională prezentată în programele de teleshopping. Cu alte cuvinte, se va găsi cineva care să folosească un iPad și să fie încântat.

Probabil că nici CEO-ul Apple, Steve Jobs, nu spera la o asemenea mobilizare a mediului online pre și post-lansare. În ultima săptămână, articolele despre iPad au cucerit spațiul virtual (și nu numai), explicând tot ce se poate explica în legătură cu acest gadget, de la preț, durată a bateriei, aplicații, probleme și greutate până la dimensiunile șuruburilor, ușurința cu care poți curăța amprentele de pe display și declarațiile celor care au stat 48 de ore la coadă, în fața reprezentanțelor Apple.

Ce este, până la urmă, iPad-ul?
Potrivit review-ului tehnic al celor de la NY Times, iPad-ul este un iPod Touch mai mare, acoperit cu sticlă pe față și cu aluminiu pe spate. Nu are decât un singur buton, Home, care duce pe ecranul cu aplicații, exact ca la iPhone.
Unul dintre modele nu se poate conecta la internet decât prin Wi-Fi și costă între 500 și 700 de dolari, în funcție de capacitatea de stocare, cuprinsă între 16 și 64 Gb. Modelul superior se conectează la internet de oriunde, folosindu-se de rețeaua AT&T, dar costă cu 130 dolari mai mult.
Folosești iPad-ul apăsând și mișcând degetele pe display. "Când ecranul de 9,7 inch este oprit, amprentele sunt vizibile", scriu cei de la NY Times.
Una dintre aplicațiile intens mediatizate este e-book reader-ul. Deocamdată, librăria virtuală a Apple conține doar vreo 60.000 de cărți și, în mod logic, nu prea poți citi afară, când bate soarele în ecran.
Din ce spun internauții, iPad-ul cântărește 700g și îți cam amorțește mâna după câteva zeci de minute de utilizare.
De asemenea, tastatura de pe ecran ar fi extrem de greu de folosit, atunci când ții iPad-ul "în picioare". Când întorci dispozitivul pe orizontală, tastatura se face mai mare, devenind un pic mai accesibilă. Apple va lansa în această lună și o tastatură suplimentară, care va costa 70 de dolari. Marele inconvenient este că va trebui să o cari după tine.
Potrivit CNET, iPad-ul se remarcă prin procesorul puternic, care transformă navigarea pe net și folosirea aplicațiilor într-o experiență fluidă și rapidă. Din păcate, iPad-ul nu suportă Flash, pentru că ar fi plin de probleme, nesigur și de-a dreptul violent cu săraca baterie, susțin cei de la Apple.
În prezent, site-uri ca YouTube, TED.com sau CBS.com își transformă clipurile video într-un format compatibil cu iPad-ul, însă va mai dura destul de mult până când tot internetul va fi vizibil pe tableta minune.
Nu în ultimul rând, iPad-ul nu face multitasking. Poți folosi doar o singu-ră aplicație, la fel ca pe iPhone. Nu există port USB și nici cameră video. Evident, aceste opțiuni vor fi disponibile pe modelul upgradat din 2011 (neanunțat oficial, ce-i drept, dar foarte plauzibil).
Concluzia – poți cumpăra un laptop cu mai puțini bani, cu o tastatură completă, DVD drive, port USB și cameră video, cu tot cu Flash și orice alt program. Totuși, iPad-ul rămâne un gadget spectaculos, care joacă într-o cu totul altă ligă. Pe măsură ce vor fi disponibile mai multe aplicații și mai mult conținut media, iPad-ul va crește în popularitate și, fie că vrem sau nu, ne va tabletiza lumea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Sâmbăta marelui iPad
Pagina a fost generata in 1.8246 secunde