Medicul de gardă

Bronșiolita, extrem de contagioasă

557
Bronșiolita, extrem de contagioasă - 9febmedicul-1328801731.jpg
"Copilul meu, de cinci ani, a fost diagnosticat cu bronșiolită, acum aud de așa ceva. E chiar atât de grav? Mie mi se pare o răceală. Doctorul mi-a spus să-l izolez și m-a îngrijorat chestiunea asta" (Ioana Nicolae).

v v v

Bronșiolita face parte din panoplia afecțiunilor de iarnă, fiind, potrivit medicului specialist pediatru Chirața Blacioti, din cadrul Clinicii Homeomed, o inflamație care afectează bronhiile mici, numite și bronșiole. De reținut că boala, foarte contagioasă, începe cu simptome de simplă răceală sau de rinofaringită, apoi copilul începe să tușească și prezintă dificultăți serioase la respirație, manifestate printr-o șuierare specifică. "Le recomand părinților ca în astfel de situații să meargă imediat la cabinetul medical, pentru a împiedica evoluția bolii. Am avut cazuri ignorate la început, care s-au agravat, motiv pentru care părinții au fost nevoiți să-și aducă la ore târzii din noapte copiii la noi la consult. Nu trebuie să se ajungă aici!" – a precizat medicul.

Referitor la cauzele care determină această boală, specialista ne-a explicat că răspunzător este un virus respirator. De aceea, pentru a evita instalarea bronșiolitei, este bine să țineți copilul acasă atunci când aflați că la grădiniță sau la școală s-a declanșat o epidemie.

Simptome

Referitor la simptome, cele mai des întâlnite sunt febra, cursul nasului, tusea, de unde și confuzia cu răceala. De asemenea, în câteva zile de la apariția acestor semne, respirația copilului este însoțită de un zgomot șuierător. Mai mult, infecția severă la copii determină creșterea ritmului respirator, motiv pentru care, când apar tulburările de res-pirație, se recomandă consultul medicului, iar în cazul co-piilor cu probleme cardiace sau născuți prematur, prezen-tarea la medic trebuie făcută încă de la primele simptome. Dacă manifestările durează circa patru zile, la cei mai mulți copii, tratați corect, boala se vindecă în șapte zile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 28 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : De ce sunt oamenii geloși
Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne ferim de alergiile de sezon
Vineri, 21 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : De ce suferă bărbații de impotență
Miercuri, 05 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Simptomele curei de slăbire greșite
Vineri, 05 August 2011
Stire din Sănătate : Cancerul fără simptome
Pagina a fost generata in 0.4447 secunde