Cum ne ferim de alergiile de sezon

678
Cum ne ferim de alergiile de sezon - alergii-1320783442.jpg

De obicei, alergiile se înrăutățesc primăvara, odată cu apariția florilor și a polenului, dar aerul rece din această perioadă, frunzele pline de praf și florile specifice toamnei pot avea aceleași efecte iritante și neplăcute asupra organismului. Alergenii din copaci sau din plante plutesc în atmosferă, iar particulele ajung foarte ușor în nas, ochi, urechi sau gură, declanșând astfel o reacție alergică. De asemenea, toamna, frigul de afară și căldura din case favorizează înmulțirea acarienilor și a gândacilor în locuințe.

În sezonul rece, cei mai mari dușmani ai persoanelor alergice sunt acarienii, mucegaiul, rugina și polenul florilor tomnatice. O singură plantă poate produce până la un miliard de particule. Polenul este foarte ușor și poate fi purtat de vânt sute de kilometri, iar asta devine o problemă, mai ales toamna, când curenții de aer sunt mai puternici. "Când vremea este mai răcoroasă, sunt frecvente și alergiile la frig, de ordin fizic, iar temperaturile scăzute pot afecta persoanele mai sensibile", ne spune medicul alergolog, dr. Stela Goția. Totodată, în anotimpurile reci, de când începe toamna și până la sfârșitul iernii, acarienii se înmulțesc în locuințe. "Când este frig afară, oamenii se refugiază în case, iar căldura și umezeala creează condiții propice pentru apariția acarienilor și a mucegaiului", mai aflăm de la medicul alergolog. Acarienii sunt și ei responsabili de o parte a alergiilor deoarece sunt foarte ușori, plutesc în aer și ajung cu ușurință în contact cu nasul sau cu ochii. Vremea rece favorizează și înmulțirea gândacilor de casă. Dr. Stela Goția ne-a explicat că "excrementele aproape invizibile lăsate de gândaci prin colțurile camerelor
sunt foarte periculoase pentru om. Din cauza umidității, substanțele nocive din excremente se evaporă în aer, pe care oamenii îl expiră".
De asemenea, prezența mucegaiului provoacă alergii, mai ales toamna, când umiditatea și lipsa luminii soarelui favorizează acumu-larea lui. Mucegaiul se găsește în colțuri întunecate, cu igrasie, în pivnițe și în case neaerisite. În această perioadă a anului, muce-gaiul este prezent și pe străzi, în "covorul" de frunze moarte.


Semnele alergiilor tomnatice
Natura și intensitatea simpto-melor variază de la o persoană la alta. Cele mai frecvente semne sunt lăcrimarea în exces, urticaria, rinita alergică, strănutul, sau astmul bronșic și tusea astmatică. La pacienții cu alergii cronice apar și atacurile de astm, sinuzita cronică, cefaleea, iar somnul poate fi afectat. Alergenii purtați de aer pot declanșa simptome similare celor astmatice, afectând căile res-piratorii. În cazul în care simptomele amintite mai sus își fac simțită prezența, cel mai indicat este să consultați un medic specialist în alergologie. După efectuarea unor teste specifice, doctorul este singurul care poate stabili cu precizie diagnosticul și tratamentul corect.


Sfaturi utile pentru a preveni alergiile
De cele mai multe ori, răcelile și alergiile se manifestă prin simptome asemănătoare. Prin urmare, la primele semne trebuie făcut un set de analize medicale pentru a afla exact care este problema. În funcție de rezultatele testelor, medicul va confirma alergia și va indica alergenii care trebuie evitați. Există alergeni de exterior și alergeni de interior. Cei de exterior provin din plantele, aerul rece sau mucegaiul din frunzele uscate, iar cei de interiori sunt cauza apariției mucegaiului și a acarienilor. Alergenii de exterior pot fi evitați prin menținerea geamurilor închise mai mult timp, inclusiv pe cele de la mașină și utilizarea moderată a aerului con-diționat. În același timp, trebuie evitate ieșirile în aer liber, mai ales în zonele cu alergeni purtați de aer. Totodată, este recomandată folosirea unei măști pe față, care să acopere gura și nasul atunci când lucrați în grădină sau când strângeți frunzele moarte. În schimb alergenii de interior trebuie eliminați prin alte metode. Spre exemplu, țevile caloriferului trebuie curățate înainte de a da drumul la căldură pentru prima dată, iar casa trebuie aerisită periodic, pentru a nu favoriza apariția mucegaiului. Poate fi folosit un purificator de aer și un aspirator cu filtru, astfel încât aerul să fie cât mai curat. De la medicul alergolog Stela Goția mai aflăm că florile pe care le avem în casă trebuie și ele curățate de alergeni. "Este necesar să acordăm o atenție mai mare plantelor cu frunze late, peste care praful se așterne mai ușor. Acesta conține acarieni care pot fi inspirați foarte rapid. Cel mai bine este să ștergem periodic frunzele cu o cârpă umedă", recomandă doctorul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Simptomele curei de slăbire greșite
Pagina a fost generata in 0.675 secunde