SEMNALE

"Când oi fi proprietar, n-ai decât să te rupi în figuri!"

1378
Drepturile și obligațiile chiriașilor antrenează o serie de litigii la nivelul asociațiilor de proprietari într-un oraș turistic precum Constanța, unde oferta apartamentelor de închiriat este mare.

"Sunt chiriaș într-un bloc din Constanța de aproape doi ani de zile. Proprietarul este un om bun, dar stă mai mult prin străinătate. Am observat că mi se trec cel puțin 15 -20 de metri cubi de apă în plus, lună de lună, față de indicele de la apometru pe care îl dau personal și n-am zis nimic. Nu mai vorbesc de pierderi! Nu-mi stă în fire să ajung la reclamații, dar n-am încotro, din cauză că a apărut o mare problemă în asociație: s-a aprobat să se repare terasa blocului, iar asociația mă somează să plătesc partea mea, că s-ar face din nu știu ce membrane bituminoase scumpe, uitând că altcineva este proprietarul. De la chestia asta au răbufnit și alte probleme pe care le-am ținut în mine, din cauza bunului simț, însă președintele m-a luat la șuturi și mi-a spus, reproduc exact: «Când oi fi proprietar, n-ai decât să te rupi în figuri!», refuzând să-mi dea documentele după care s-au făcut calculele. Ăsta e limbaj? Pot să aflu ce drepturi are un chiriaș, ce înseamnă să fii chiriaș cu forme legale, dacă e obligația mea să plătesc reparațiile la bloc și dacă asociația e obligată să mă treacă în cartea de imobil? Bine ar fi cu un articol de lege, ca să nu fiu prostit în continuare... De fiecare dată când cer vreo explicație mi se spune că sunt doar un chiriaș... Cu mulțumiri, Leonard Dionisie, 46 ani".
v v v
Din cele explicate de președin-tele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, Marcel Dragu, rezultă că un chiriaș are, atât drepturi, cât și obligații, însă numai dacă statutul său în condominiul respectiv îndeplinește condițiile legale, contractul de închiriere fiind, de departe, esen-țial. În lipsa acestui contract, se presupune că există o înțelegere între chiriaș și proprietar, ceea ce se întâmplă în foarte multe cazuri. Din cauza asta, în Constanța, unde sunt multe apartamente nelocuite și închiriate ilegal, există multe probleme între asociații și chiriași, cu toate că Legea nr. 114 din 1996 prevede clar, la anexa 2, că chiriașul plătește toate cheltuielile de întreținere, iar proprietarul, toate cheltuielile de reparații.
Chiar dacă, oficial, asociația relaționează cu proprietarul, ea este obligată să respecte regulile de conviețuire și cu chiriașii, cărora trebuie să le explice pe ce se duc banii scoși din propriile buzunare și să le răspundă la întrebările adresate.

Chiriaș cu forme legale
Potrivit legii, a fi chiriaș cu forme legale presupune un contract de închiriere cu proprietarul, înregis-trat la Finanțe, o copie de pe acest contract depus la asociație, mutație în cartea de identitate și, pe baza acestor documente, înregistrarea în cartea de imobil a blocului respectiv. Atenție!, întrucât cartea de imobil este un registru de evidență a persoanelor care locuiesc permanent sau vremelnic în acel condominiu, util și poliției, ea trebuie actualizată, obligatoriu, tot timpul de către președintele asociației.
Așadar, stimate domnule Dio-nisie, în situația în care ați ocolit aceste demersuri, este bine să cereți sprijinul proprietarului, pentru a deveni chiriaș cu forme legale, dar și pentru a media problemele pe care le aveți cu asociația.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2896 secunde