Când se introduce în contract clauza de confidențialitate

180

Articole de la același autor

"Când am semnat contractul de angajare, acum doi ani, nu m-a pus nimeni să semnez vreo clauză de confidențialitate. Mă trezesc acum cu o hârtie… Sunt obligată să semnez acum așa ceva, e legal? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns, Iulia".

v v v

Doamnă Iulia, nu este vorba despre o ilegalitate, întrucât potrivit Mihaelei Crivea, specialist în probleme de muncă, legislația permite ca fie la încheierea contractului individual de muncă, fie pe parcursul executării acestuia, angajatorul și angajatul să poată negocia și introduce apoi în contractul individual și o clauză de neconcurență sau de confidențialitate. Dacă semnează o asemenea clauză, după încetarea contractului de muncă la respectiva unitate, salariatul va fi obligat să nu mai muncească, în interes propriu sau al altcuiva, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angaja-torul care a dispus această clauză.

Confidențialitatea costă. Atenție, angajatorul va trebui să-i plătească fostului salariat o indemnizație de neconcurență lunară pe toată perioada stabilită de comun acord ca fiind de neconcurență. O astfel de clauză nu are însă nicio valoare dacă în contractul individual de muncă nu sunt trecute, concret, care sunt activitățile pe care salariatul nu va avea voie să le facă la plecarea din acea firmă.

Referitor la indemnizația de neconcurență, aceasta se nego-ciază și ar trebui să fie de cel puțin 50 la sută din media veniturilor salariale brute din ultimele șase luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata con-tractului individual de muncă a fost mai mică de șase luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.262 secunde